×

Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem a'la gzik z pyrami

Właściwie nie wiem czy ta nazwa nie jest profanacją tradycyjnego gzika z pyrami, czyli twarożku z ziemniakami. Nazwalam tę potrawę w taki sposób, bo nic innego nie przychodziło mi do głowy. Twarogu nie ma ani grama, jest za to naturalny jogurt. Proszę zatem nie krzyczeć na mnie w komentarzach czy mailach, dobrze? ;) Proponuję, abyście sami wymyślili nazwę dla tej potrawy, ale dopiero po spróbowaniu. Samo zestawienie może wydawać się szokujące, ale to tylko pozory. Jest to danie smaczne i sycące.

obiad, ryba, ziemniaki, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki:
2 średniej wielkości filety śledziowe (mogą być w oleju)
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 duża cebula
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
około 8-10 łyżek płatków owsianych 


Cebulę obrać i posiekać drobno. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż się zeszkli (puści sok.)
Odsączoną fasolę, śledzia i jogurt zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub (i) szczypiorkiem.

ryba, obiad, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry z gzikiem pokazywałam Wam już i cały czas cieszą się sporą popularnością. Może ta dzisiejsza wersja ze śledziem również Wam zasmakuje?
  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl