×

Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty

Te kotleciki robię już od dłuższego czasu. Są naprawdę pyszne i wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zamiast buraczków można dodać do nich inne warzywa, na przykład marchewkę. Bazą jest zawsze kasza jaglana, u mnie dzisiaj pod postacią błyskawicznych płatków, które akurat miałam pod ręką. 
Do tych kotlecików najsmaczniejsze są surówki i pikantne sosy na bazie naturalnego jogurtu. Warto poeksperymentować ze smakami, żeby znaleźć najlepsze dla siebie.

wegetariańskie kotlety, bezmięsny obiad, kasza jaglana, surówka z młodej kapusty, daylicooking, Małgorzata Kijowska




Składniki:
200 g błyskawicznych płatków jaglanych
3 średnie buraczki
1 większa cebula
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Buraki wyszorować i ugotować (w skórce) do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić.
Płatki jaglane ugotować w 1/2 l. osolonej wody. Przestudzić.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oleju. 
Ugotowane i przestudzone płatki wymieszać z buraczkami, czosnkiem i cebulą. Dodać jajko i natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie połączyć.
Formować dowolnej wielkości kotleciki, lekko je spłaszczając. Panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju.



kotlety bezmięsne, wegetariańskie kotleciki, obiad, surówka z młodej kapusty, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Podawać z surówkami. Ja proponuję prostą surówkę z młodej kapusty. Taką, która pojawiła się jakiś czas temu na blogu.

Składniki surówki:
mała główka młodej kapusty
3-4 średnie marchewki
mały pęczek szczypiorku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny do smaku

Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Poszatkować nożem (lub zetrzeć na tarce) na dowolną ulubioną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem doprawić solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do lodówki, żeby się smaki przegryzły.

surówka z młodej kapusty, obiad, młoda kapusta, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Kasza jaglana jest bardzo wdzięczna, gdyż można z niej przygotowywać potrawy wytrawne, a także słodkie. Jakiś czas temu na blogu pojawił się deser właśnie na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem kokosowego mleczka. Może przy okazji przygotujecie taki deser i sprawdzicie jak smakuje?





  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl