Obserwuj bloga przez email

Grzanki z twarożkiem, masłem orzechowym, miodem i ostrą papryką

Śniadanie nie musi być nudne - przekonuję Was o tym przy każdej okazji. Przy niewielkim wysiłku i odrobinie dobrych chęci można je tak komponować, że stają się prawdziwymi przysmakami. Moja dzisiejsza propozycja to grzanki z twarożkiem i masłem orzechowym, dosmaczone miodem i...ostrą papryką. Nie podaję ilości, gdyż każdy sam wie ile czego lubi. Ostra papryka ma tylko delikatnie podkreślić smak, a nie zdominować. Sypcie więc jej oszczędnie. Pamiętajcie też, że ostre przyprawy pobudzają trawienie, ale wcale nie musi ich być bardzo dużo. 


kanapka, śniadanie, przekąska, kolacja, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki:
ulubione pełnoziarniste pieczywo
masło
twaróg śmietankowy (ewentualnie tłusty lub półtłusty)
mleko
masło orzechowe
miód
ostra papryka - ja użyłam mielonych płatków

Twaróg pognieść widelcem, dodać mleko i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Kawałki pieczywa posmarować cienko masłem, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni na kilka minut. Pieczywo powinno delikatnie się zrumienić, a nie intensywnie zapiec. 
Gotowe grzanki smarować masłem orzechowy, a następnie nakładać twarożek. Polać miodem i posypać ostrą papryką - w ilościach takich, jak lubimy.


kanapka, śniadanie, przekąska, kolacja, daylicooking, Małgorzata Kijowska


kanapka, śniadanie, przekąska, kolacja, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Co powiecie na takie śniadanie?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...