×

Jogurtowe lody z truskawkami z nutą wanilii

Co domowe, to najlepsze, prawda? Sklepowe lody kuszą smakami i kolorami. Sama czasem po nie sięgam, przyznaję. Jednak domowe lody są zupełnie inne, bo bez wątpienia znacznie zdrowsze. Bez sztucznych barwników i aromatów, bez niepotrzebnej chemii. Przygotowanie ich zajmuje chwilę i nie jest skomplikowane. Moje dzisiejsze lody to tylko cztery składniki. Bez śmietany, bez jajek, sam naturalny jogurt, wanilia, odrobina cukru i truskawki. Jeśli macie pod ręką inne owoce, to wykorzystajcie je również. 
Takie lody można śmiało podać dzieciom, choć dorośli też się nimi ze smakiem zajadają. 

lody jogurtowe, domowe lody, truskawki, lody owocowe, lody truskawkowe, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki:
1/2 litra naturalnego jogurtu
1/2 laski wanilii
1 łyżka cukru pudru
truskawki

Truskawki opłukać i osuszyć. Usunąć szypułki. Pokroić w niezbyt drobne kawałki.
Wanilię przekroić wzdłuż. Końcówką noża zeskrobać ziarenka. Dodać je do jogurtu wraz z cukrem pudrem. Wymieszać dokładnie.
Truskawki ułożyć w pojemniczkach do lodów, zalać jogurtem. Zamrozić w zamrażarce.


domowe lody, lody bez jajek, lody wegańskie, truskawkowe lody, truskawki, lodowy deser, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Jeśli nie boicie się kalorii, zróbcie te lody z dobrą kwaśną śmietaną. Są rewelacyjne. 
Pojemniczki do lodów na patyku można teraz kupić w większości sklepów spożywczych i z artykułami gospodarstwa domowego. Czasami kosztują kilka złotych, więc nie jest to wielki wydatek. Można jednak wykorzystać małe pojemniczki po serkach i jogurtach, a zamiast patyka wkładać łyżeczkę - to też jest dobry i sprawdzony sposób.



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl