×

Bułki z płatkami owsianymi i sezamem

Dawno nie było pieczywa, więc dzisiaj to nadrabiam. Pyszne pszenne bułeczki z płatkami owsianymi i uprażonym sezamem są jednymi z moich ulubionych. Dłużej zachowują świeżość niż tradycyjne pszenne bułki i są na pewno o wiele zdrowsze. Piekłam już podobne bułeczki, jednak zamiast sezamu dodawałam siemię lniane.Oba rodzaje są jednak tak samo pyszne.



bułeczki drożdżowe, pszenne pieczywo, śniadanie, wypieki, kolacja, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki:
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
8 łyżek sezamu
1 lekko czubata łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
25 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę wody i wsypać 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia. 
Sezam delikatnie uprażyć na suchej patelni, przestudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, sezam i sól - wszystko razem wymieszać. Wlać rozczyn i resztę wody. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Na końcu dodać oliwę i ponownie zagnieść ciasto aż do jej wchłonięcia. Powinno ono wyjść dość luźne. 
Przykryć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagniatać przez kilka minut - można zrobić to dłonią, bezpośrednio w misce lub na blacie lekko obsypanym mąką. Zagniecione uformować w wałek obtoczony mąką, pokroić na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe lub podłużne bułeczki. (Można również ostrym nożem odcinać kawałki z wałka.) Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają tak, jak klasyczne pszenne pieczywo, chyba że poukładamy je w foremkach. Ja piekę bardziej płaskie, na tradycyjnej blaszce.
Podrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20-30 minut, aż się lekko zrumienią.
Świeżo upieczone bułki są chrupkie i delikatnie pachnące sezamem. Na drugi dzień dla odmiany miękkie i delikatne. 

bułeczki śniadaniowe, kolacja, wypieki, pieczywo, drożdżowe, daylicooking, Małgorzata Kijowska




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl