×

Ziemniaczana sałatka z porem - idealna do grilla

Sezon grillowy w pełni. Dobra kiełbasa, mięso, żeberka, kaszanka...to chyba podstawy. Jednak, aby urozmaicić grillowe jedzenie przygotowujemy również warzywa czy sałatki. Dla mnie jednym z najlepszych dodatków są tzw. ziemniaczane wariacje, czyli sałatki na bazie ziemniaków. Dodatków można wymyślać i komponować niezliczone ilości, bo ziemniak jest bardzo wdzięcznym kompanem i smakuje chyba ze wszystkim. Moja dzisiejsza sałatka oprócz ziemniaków ma w sobie pora i ostrość musztardy. (Pamiętajcie, żeby ostatecznie ilości musztardy i octu dopasować do własnego smaku.)


na grilla, kolacja, ziemniaki, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki:
około 1 kg ziemniaków
10-12 cm średniej grubości pora (jasna część)
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki musztardy
majonez
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować, wystudzić i obrać. Pokroić w grubą kostkę.
Por opłukać i pokroić w półplasterki. Zasypać go cukrem, dodać ocet winny, wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać musztardę i majonez, wymieszać. Połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym).
Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Jest idealna do potraw z grilla.


dodatek na grilla, ziemniaki, kolacja, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Jeśli zostanie Wam grillowane mięso, to możecie je wykorzystać do przygotowania sałatki z winogronem lub brokułowej sałatki z serem feta.
Powyższy przepis to kolejna propozycja z czwartego numeru magazynu "Życie ze smakiem".


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl