×

Rabarbarowy poncz z korzenną nutą

Pamiętam czasy, kiedy w sklepach pojawiły się napoje. Słodkie, gazowane, o przeróżnych smakach. Były niesamowitą atrakcją. Tak chyba pozostało, bo ciągle widzę podczas zakupów, jak ludzie wypychają koszyki kolorowymi butelkami. Nigdy takie napoje nie pociągały mnie smakowo. Owszem, od czasu do czasu wypiłam, ale nigdy nie byłam ich specjalną fanką. Kiedy zaczęłam zwracać uwagę na to co jem i piję, na składy produktów, to już w ogóle odechciało mi się. I tak do końca nie potrafię zrozumieć tej dziwnej fascynacji obserwowanej u innych. Nie lepiej samemu przygotować dobry napój? Ja akurat najbardziej wolę pić wodę dosmaczaną plastrem cytrusa czy miętą. Tym właśnie najszybciej ugaszę pragnienie. Od czasu do czasu robię jednak jakiś smaczny napój na bazie owoców i ewentualnie przypraw. 
Dzisiaj zapraszam na napój, który można wykorzystać jako bazę do ponczu. Wystarczy wlać butelkę dobrego wina i porządnie schłodzić. Smakuje rewelacyjnie, polecam.


poncz, lemoniada, napój chłodzący, daylicooking, Małgorzata Kijowska




Składniki:
3 średnie łodygi rabarbaru
około 2 cm świeżego imbiru
1 laska cynamonu
skórka otarta z połowy cytryny
2/3 - 3/4 szklanki cukru
około 2 litry wody
0,7 litra białego półwytrawnego wina

dodatkowo: 
1 pomarańcza
listki mięty
kostki lodu

Rabarbar opłukać i pokroić (nie obierać ze skórki) w niewielkie kawałki. Imbir opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko przełożyć do garnka razem z cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i wodą. Na niewielkim ogniu gotować przez około 20 minut. Wystudzić i odcedzić. Schłodzić w lodówce.
Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plasterki lub cząstki. Wraz z winem dołożyć do napoju rabarbarowego. Uzupełnić kostkami lodu i pogniecionymi w dłoniach listkami mięty.

Jeśli chcemy poczęstować dzieci, wystarczy odlać trochę napoju przed dodaniem wina.


lemoniada rabarbarowa, poncz, napój chłodzący, napój alkoholowy, daylicooking, Małgorzata Kijowska


napój alkoholowy, z winem, poncz, lemoniada rabarbarowa, z rabarbaru, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Taki poncz sprawdza się idealnie podczas letnich spotkań ze znajomymi i rodziną. A na takie typowo damskie spotkania polecam pyszny drink banawino, którym kusiłam Was w ubiegłym roku.




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl