×

Jajka w sosie musztardowo-chrzanowym

Jedno z najprostszych dań znanych chyba każdemu: jajka w sosie musztardowym. Aby nieco zaostrzyć smak dodałam zamiast tradycyjnej musztardy, musztardę chrzanową. Można jednak użyć tej zwykłej (sarepska, stołowa, kremska) i dodać odrobinę chrzanu. Chrzan nie powinien zdominować smaku i zapachu, powinien go jedynie delikatnie zaostrzyć i uszlachetnić.
Gotując jajka zwróćcie uwagę, aby gotowały się na bardzo wolnym ogniu. Wtedy białko jest delikatne, a nie zbite i twarde. Różnica naprawdę daje się łatwo zauważyć.

obiad, drugie danie na szybko, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Składniki:
4 jajka
3 łyżki drobno posiekanego pora (białej części)
3 łyżki masła
200 ml dobrej kwaśnej śmietany
100-150 ml wody
2-3 łyżki musztardy chrzanowej (lub "zwykłej" musztardy i łyżeczki tartego chrzanu)
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na półtwardo na bardzo wolnym ogniu. Powinno wystarczyć 5-6 minut. Wystudzić i delikatnie obrać ze skorupek. 
Masło stopić w garnku. Dodać pora i na średnim ogniu przesmażyć go aż zacznie delikatnie rumienić się. 
Śmietanę roztrzepać w osobnym naczyniu wraz z wodą i musztardą. Wlać do garnka i na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Do sosu włożyć ugotowane jajka, gotować jeszcze około minuty razem na minimalnym ogniu.
Podawać z gotowanymi ziemniakami utłuczonymi z odrobiną masła, śmietany i sporej szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej.


szybki obiad, drugie danie, obiad bez mięsa, bezmięsne danie, daylicooking, Małgorzata Kijowska

błyskawiczny obiad, sos do ziemniaków, drugie danie, Małgorzata Kijowska, daylicooking


Lubicie takie proste dania??


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl