×

Zwijane drożdżówki z orzechami

Znowu drożdżówki?! - ciekawe kto z Was tak powie. No ale co zrobić, skoro tak je lubię? Czasami przygotowuję coś zupełnie nie myśląc o blogu. Kiedy okazuje się, że to jest pyszne, to wtedy szybko robię zdjęcia, zapisuję przepis i chcę Wam pokazać. Tak było z tymi drożdżówkami, które widzicie dzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku jednego składnika trzeba było zmienić plan. Pod ręką były orzechy, więc je wykorzystałam. Nie żałowałam: wypieki drożdżowe z orzechami są rewelacyjne!

ciasto drożdżowe, drożdżowiec, z orzechami, orzechy, masa orzechowa, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Składniki ciasta na 18-20 sztuk:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
200 ml ciepłej wody
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
70 g masła

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę i lekko roztrzepane jajka. Połączyć całość razem, na końcu dodać stopione i przestudzone masło. Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę - powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką, która jest w każdym piekarniku.)
Każdą część rozwałkować na podłużny placek. Wyłożyć połowę orzechowej masy i zwinąć wzdłuż szerszego boku. Ostrym nożem pokroić na około 10 kawałków. Każdy, lekko spłaszczając, układać na blasze wyłożonej papierem. Odstawić na około 10-15 minut do podrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić na kratce. Polukrować lub obsypać cukrem pudrem.


Masa orzechowa:
2 lekko czubate szklanki zmielonych orzechów (dowolnych)
2/3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru

Mleko zagotować z cukrem i zalać nim orzechy. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Dodać esencję waniliową, wymieszać.


ciasto drożdżowe, słodkości, wypieki drożdżowe, orzechy, z orzechami, masa orzechowa, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Tym wszystkim, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam poradnikowy wpis o tym, że to wcale nie jest trudne. Przy okazji znajdziecie w nim sporo starszych przepisów z ciastem drożdżowym w roli głównej.


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl