×

Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym

Troszkę chyba późno na ten przepis, bo rabarbar już się prawie skończył. Zagapiłam się, wybaczcie mi. Mam jednak nadzieję, że dostaniecie go jeszcze, bo warto upiec te drożdżówki. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy pojawił się już jakiś czas temu. Może więc ktoś zrobił go więcej do słoiczków, tak jak ja. Wtedy te drożdżówki można piec cały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku.
Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom. W składzie nie miał nic "szokującego", więc stwierdziłam, że warto spróbować. Byłam rozczarowana, bo oprócz wyczuwalnej kwaskowatości walczącej z cukrem nie miał nic fajnego w smaku, a już na pewno nie można było wyczuć ani porzeczek, ani jeżyn. Ot, taki sobie bardzo przeciętny (poza ceną) dżemik. Śmiałam się wtedy w duchu sama z siebie, bo przecież w szafce mam sporo różnych dżemów. Własnej roboty, smacznych i znacznie tańszych niż ten, który skusił mnie w sklepie. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy także jest, więc i drożdżówki mogę upiec jeszcze kilka razy.
Uwaga: w przepisie na dżem podanym wcześniej nie ma masła. Dodałam je tylko dla smaku i zapachu przy przygotowaniu drożdżówek. Można je ominąć, ale na pewno nie zastępować olejem czy margaryną.


domowe przetwory, domowy dżem, rabarbar, ciasto drożdżowe, Małgorzata Kijowska, daylicooking




Składniki ciasta na 18-20 sztuk
500 g mąki pszennej (typ 450)
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
200 ml ciepłej wody
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
70 g masła

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione i przestudzone masło oraz lekko roztrzepane jajka. Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Z każdej części uformować 9-10 kulek. Lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia.

W podrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienie po środku. Najlepiej denkiem od małej szklaneczki lub kieliszka. We wgłębienie nałożyć po sporej łyżeczce musu rabarbarowego. Wierzch obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Drożdżówki powinny lekko zarumienić się.

Składniki dżemu rabarbarowego:
4 średnie łodygi rabarbaru
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
200 ml soku pomarańczowego
1/2 – 1/3 szklanki cukru

Rabarbar opłukać, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. W głębszej patelni lub szerokim garnku rozgrzać masło i włożyć rabarbar. Na średnim ogniu poddusić aż zacznie się rozpadać. Dodać cukier, miód i sok pomarańczowy. Mieszając ciągle odparować nadmiar wody. Powinien powstać niezbyt gesty dżem, bardzo aksamitny. Ilość cukru podałam orientacyjnie.

Składniki kruszonki:
2 łyżki masła (miękkiego)
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aż do powstania ciasta. Odstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone, rozkruszając palcami rozsypać na drożdżówkach przed wstawieniem ich do piekarnika.


jak upiec dobre ciasto drożdżowe, rabarbar, przetwory domowe, domowy dżem, daylicooking, Małgorzata Kijowska


ciasto drożdżowe, rabarbar, dżem, domowe przetwory, daylicooking, Małgorzata Kijowska, jak piec ciasto drożdżowe


Pieczenie ciasta drożdżowego nie jest trudne. Jeśli nie pieczecie go z obawy o to, że może nie udać się, to zerknijcie do krótkiego poradnika Jak upiec dobre ciasto drożdżowe?, który jest na blogu od kilku dni. Tam również znajdziecie linki do części moich ulubionych przepisów wraz ze zdjęciami. 

Ten przepis znalazł się w 4. numerze magazynu "Życie ze smakiem", którego jestem współautorką.

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl