×

Szybka sałatka ze świeżego szpinaku, szparagów i truskawek

Najsmaczniejsze są sałatki najprostsze i ze świeżych składników. Połączenie świeżego szpinaku, truskawek i surowych szparagów wydaje się być dziwne, ale naprawdę smakuje rewelacyjnie. Ktoś mnie spytał czy na pewno je się surowe szparagi, bo to dziwne. Je się, bez obaw. Są bardzo smaczne na surowo. Warto je wykorzystać własnie do takich sezonowych sałatek. Mojej sałatki nie soliłam, nie przyprawiałam niczym innym poza aromatycznym olejem z pestek dyni. Możecie jednak posolić ją, ale delikatnie, żeby nie zepsuć efektu. Ta sałatka może być ciekawym uzupełnieniem letniej kolacji czy też pikniku z grillem w tle.
Przepis dodaję do cotygodniowej akcji "Błyskawiczne piątki".

olej z pestek dyni, surowe szparagi, daylicooking, Małgorzata Kijowska





Składniki:
100 g świeżego szpinaku
pół pęczka zielonych szparagów
ok. 200 g truskawek
garść ziemnych orzechów
olej z pestek dyni

Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniej więcej centymetrowe kawałki. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Orzechy posiekać niezbyt drobno. Uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Przestudzić lekko i posypać nimi sałatkę. Przed podaniem skropić obficie olejem z pestek dyni. 


olej z pestek dyni, szybka sałatka, błyskawiczna sałatka, przekąski, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Co powiecie taką błyskawiczna sałatkę? kto się skusi??


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl