×

Szpinakowe naleśniki z ryżem waniliowym na musie truskawkowym

Wzięłam udział w konkursie organizowanym przez Josepha Seeletso, niesamowitego i charyzmatycznego szefa kuchni. (Josepha miałam okazję poznać osobiście podczas ubiegłorocznego Seee Bloggers w Gdyni i uwierzcie, nie ma w sobie nic z gwiazdy.)
Na stronie Zostań szefem kuchni my, blogerzy, możemy dodawać przepisy na dania z wykorzystaniem ryżu. W pierwszej fazie konkursu dodałam trzy, z przepis na pikantne risotto z dynią i rodzynkami tak się spodobało, że dostałam skrzynkę pełną ryżu Uncle Ben's i gotowych sosów. O książce z autografem Josepha i fajnych gadżetach do kuchni nie wspomnę.
Konkurs jednak trwa, więc dodaje kolejny przepis. Tym razem w roli głównej, obok ryżu pełnoziarnistego, świeży szpinak i truskawki.






Składniki na 6-8 sztuk:
naleśniki:
2-3 spore garście młodego szpinaku
2 jajka
200 ml mleka
100 ml wody
spora szczypta soli
1 łyżeczka cukru
mąka - ilość taka, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany
olej do smażenia

Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami - zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany).  Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". 
Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać.


ryż:
2 saszetki ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's
1/2 laski wanilii
sól
4-5 łyżek dobrej kwaśnej śmietany 
2 łyżki cukru

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać nasionka. Dodać do śmietany i cukru, wymieszać. Połączyć z ugotowanym ryżem.

mus truskawkowy:
garść truskawek
opcjonalnie odrobina cukru

Truskawki opłukać, odszypułkować. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Ja nie dodawałam, gdyż naleśniki są słodkie, a to smacznie harmonizuje z lekką kwaskowatością truskawek.



Trzymajcie kciuki za mój udział w konkursie  :)


Kilka słów na temat ryżu, którego użyłam.:



To odmiana ryżu długoziarnistego, która charakteryzuje się mniej zaawansowanym procesem obróbki ziaren. W przeciwieństwie do tradycyjnego ryżu długoziarnistego jego ziarna nie są pozbawione warstwy otrębów, przez co zachowują więcej witamin oraz składników mineralnych, zwłaszcza błonnika pokarmowego. Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s® posiada wyraźny smak oraz bardzo charakterystyczny brązowy kolor.
Dzięki specjalnej obróbce Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s® nie wymaga długiego gotowania. Potrzebujesz tylko 10 minut, by uzyskać smaczne i pełnowartościowe danie.

Produkt nie zawiera składników genetycznie modyfikowanych i jest naturalnie bezglutenowy.

Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s® dostępny jest w praktycznych, najwyższej jakości torebkach, z wygodnym uchwytem i łatwym otwieraniem. Torebka ryżu Pełnoziarnistego Uncle Ben’s® ma “zimne rogi” dające możliwość wyjęcia torebki prosto z wody, bez narażania się na ryzyko oparzenia palców. Posiada również perforację zapewniającą ręczne otwarcie torebki, bez użycia noża lub nożyczek. W torebce znajdują się też miejsca, które zapewniają szybsze odcedzanie.


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl