×

Makaron z sosem truskawkowym, z dodatkiem bazylii i miodu

Makaron z truskawkami kojarzy się przeważnie w formie słodkiej, najlepiej z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego. Ja dzisiaj pokusiłam się o stworzenie sosu z dodatkiem bazylii. Truskawki z bazylią tworzą smaczny i pachnący duet, aczkolwiek pewnie nie każdemu to połączenie zasmakuje. Warto jednak próbować smaków innych niż tradycyjne, czy takich, do których przyzwyczailiśmy się.



truskawki, sos do makaronu, obiad na słodko, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Składniki na 1 porcję:
makaron - użyłam spaghetti
1 łyżka posiekanych listów świeżej bazylii
ok. 1 szklanki świeżych truskawek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej

Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć do niej pokrojone w niezbyt małe cząstki truskawki. Przesmażyć krótko na średnim ogniu.. Dodać bazylię i esencję waniliową, na końcu miód. Wszystko razem krótko przesmażyć mieszając cały czas.
Wyłożyć na ugotowany makaron. Można podawać na gorąco lub po całkowitym przestudzeniu.
Bazylię można dodawać partiami, do smaku, aby wyczuć jaka jej ilość najbardziej nam odpowiada.


sos do makaronu, obiad na słodko, truskawki, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Przepis ten dodaję do akcji "Maraton makaronowy" organizowanej przez Kasię z bloga Gotuj z cukiereczkiem.

róże, czerwone róże, kwiaty, truskawki, owoce, daylicooking, Małgorzata Kijowska



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl