×

Zupa krem ze świeżych ogórków, z dodatkiem oliwy i grzanek

Wiosną chce nam się świeżych warzyw i owoców. Z utęsknieniem wypatrujemy ich w zaprzyjaźnionych warzywniakach i stoiskach sklepowych. I choć nie jestem zwolenniczką zajadania się nowalijkami ze względu na duże stężenie chemii w nich, to czasem skuszę się. Tak właśnie było z gruntowymi ogórkami. Po prostu musiałam je kupić. Tym razem nie było mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować.


zupa ogórkowa




Składniki:
1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych)
2 średnie cebule
12-15 cm jasnej części pora
3-4 duże ząbki czosnku
zielona papryczka chili
mały pęczek koperku
oliwa z oliwek
sól do smaku


Ogórki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Papryczkę chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno. 
2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.
Zupę podawać w bulionówkach skropioną lekko oliwą. Jako dodatek proponuję chrupiące grzanki.


zupa ogórkowa

Ta zupa najlepsza będzie latem, podczas ogórkowego sezonu. Wtedy ogórki są najsmaczniejsze i pachnące. Jeśli jednak tęsknimy za latem i słońcem, to ich namiastkę da nam własnie ta zupa przygotowana z ogórków szklarniowych. Mimo tego, że nie jestem zwolenniczką tak hodowanych warzyw, to jednak czasami się na nie skuszę.


zupa ogórkowa



Ta zupa jest bardzo prosta, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Jest to idealna propozycja dla zabieganych i własnie ta zupą rozpoczynam cykl wpisów "Błyskawiczne piątki". Co piątek na moim blogu będziecie mogli zobaczyć przepisy na szybkie i proste dania. Do akcji zapraszam też innych blogerów, a także osoby, które nie prowadzą blogów. 
Na facebooku została utworzona publiczna grupa "Błyskawiczne piątki". Tam będziemy zbierać wszystkie linki do wpisów oraz porady czy przepisy osób nieblogujących. Co poniedziałek na moim blogu będzie podsumowanie. Mam nadzieję, że akcja rozwinie się i dołączy do niej wiele osób :)


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl