×

Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem

To danie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego.
Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego jogurtu, co kto lubi.


zdrowe śniadanie, zielona sałatka, lunch, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Składniki:
spora garść świeżego, młodego szpinaku
1 jajko
pomidorki koktajlowe
szczypiorek
niewielka pierś z kurczaka
sól do smaku
1 łyżka masła

Pierś z kurczaka opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić w średniej wielkości kawałki, przyprawić solą. Odstawić do lodówki na 15-20 minut. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w cząstki.
Szpinak opłukać i dokładnie odsączyć z wody. Pomidorki opłukać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.
Pierś z kurczaka delikatnie udusić na maśle, powinna tylko minimalnie zarumienić się.
Na szpinaku układać pomidorki, jajko i przestudzone lekko kawałki piersi z kurczaka. Posypać szczypiorkiem.

Podawać z pikantnym sosem i chrupiącym pieczywem.

sos:
50 ml oleju - użyłam Rapso
papryczka chili 
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy miodowej
szczypta soli

Papryczkę opłukać i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobniutko posiekać. Dodać do oleju wraz z musztardą, sokiem z cytryny, musztardą i solą. Dokładnie wszystko wymieszać.


zdrowe śniadanie, lekki lunch, drugie śniadanie do pracy, daylicooking, Małgorzata Kijowska


daylicooking, zielone śniadanie, zdrowy lunch, szpinak na surowo, Małgorzata Kijowska


Takie lekkie i proste sałatki są u nas często. Przygotowanie ich nie zabiera zbyt dużo czasu ani specjalnych umiejętności. Sos na bazie dobrego oleju można zrobić w większej ilości i spokojnie przechowywać go przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym naczyniu, na przykład słoiku. Musimy jednak pamiętać, że dodanie świeżych ziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków. 

Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem, sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, pomidorami, papryką i cukinią. Kiszone cytryny można przygotować samemu w domu. Nadają ciekawego smaku nie tylko takim sałatkom.


lunch, drugie śniadanie, kolacja, daylicooking, Małgorzata Kijowska

według Magdy Gessler, Małgorzata Kijowska, daylicooking, przetwory



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl