×

Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem

Drożdżówek z makiem na blogu nie było jeszcze. Kiedy więc w niedzielne, późne popołudnie naszła mnie ochota, aby je upiec, to postanowiłam, ze podzielę się z Wami tym przepisem. Bułeczki wychodzą pyszne, a na drugi dzień są tak samo dobre. Wielbiciele drożdżowych wypieków wiedzą, że niewiele jest takich, które są tak samo świeże na drugi dzień po upieczeniu. Te są. Nie wiem, jak to jest na trzeci dzień, bo nigdy tak długo nie uchowały się ;)
Z podanych proporcji wychodzi około 20 sztuk średnich drożdżówek. Piekę je w dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier.


lukier ze skórką cytrynową, drożdżowe ciasto, masa makowa, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Składniki ciasta:
500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
200 ml ciepłej wody
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
70 g masła

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione i przestudzone masło oraz lekko roztrzepane jajka. Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika).
Rozwałkować prostokątny placek o grubości około 1-1,5 cm.  Nałożyć nadzienie i wzdłuż szerszego boku zawinąć. Powstały rulon pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia. Przed pieczeniem, wzdłuż każdej bułki odcisnąć kantem dłoni lub końcówką drewnianej łyżki, wgłębienie. Wciskając środek uzyskamy efekt lekkiego "rozjechania się" boków, co nada drożdżówkom ładny kształt.
Trzeba pamiętać również, że bułeczki dość mocno wyrastają, więc potrzebują większych odstępów na blasze.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się.
Upieczone i lekko przestudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem.



Masa makowa do drożdżówek

Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już do tej wygody i olbrzymiej oszczędności czasu, wiec po zwyczajny, niemielony na sucho mak, już nie sięgam.

200 g suchego mielonego maku
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mielonego cynamonu
200 ml mleka
70 g masła

Mleko zagotować wraz z cukrem. Wsypać suchy mak i mieszając parzyć przez kilka minut na minimalnym ogniu. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.



Lukier

Jak już wspomniałam, do tych drożdżówek idealnie pasuje kwaskowaty cytrynowy lukier z drobinkami skórki cytrynowej.
Cytrynę (najlepiej ekologiczną, niewoskowaną) wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. (Trzeba pamiętać, że tylko żółta warstwa skórki daje aromat i smak. Biała jej część nadaje goryczki, dlatego ścieramy zawsze tylko żółtą część.)
Cytrynę przekroić i wycisnąć do małej miseczki sok. Dodać startą skórkę i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Cukru powinno być tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencje lukru.


drożdżowe wypieki, cytrynowy lukier ze skórką cytrynową, ciasto drożdżowe, daylicooking, Małgorzata Kijowska



A może macie ochotę na drożdżówki z serem? albo mięciutkie drożdżówki z owocami?




A dla tych, którzy nie lubią na słodko, mam drożdżówki z serem i cebulą. Dla każdego coś pysznego :)




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl