×

Czekoladowe szyszki z preparowanego ryżu i krówek

Kto nie zna szyszek z ryżu? Chyba wszyscy znają. Proste, bardzo słodkie, idealne, aby zachęcić dzieci do wspólnego pichcenia. Może wtedy będą miały wspólne z rodzicami smaki z dzieciństwa?
Ja swoje szyszki przygotowałam w wersji mocno kakaowej, prawie czekoladowej. Uformowałam niewielkie kuleczki zamiast tradycyjnych podłużnych szyszek. I choć u nas w domu nie ma małych dzieci, to te ryżowe kuleczki zniknęły zadziwiająco szybko. 


domowe słodycze, daylicooking, Małgorzata Kijowska




Składniki:
50 g masła
3 łyżki mleka
400 g krówek
2 łyżki dobrego gorzkiego kakao
150 g preparowanego (ekspandowanego) ryżu

Masło, mleko, krówki (odwinięte z papierków oczywiście) oraz kakao przełożyć do garnuszka. Na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, doprowadzić do roztopienia krówek i połączenia wszystkich składników. Zagotować i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić. 
Wlać do ryżu i dobrze wymieszać. Lekko natłuszczonymi masłem dłońmi formować kulki lub szyszki. Masa powinna być ciepła, gdyż stygnąc staje się mniej podatna na formowanie.
Uformowane kuleczki - szyszki odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia. 


domowe słodycze, daylicooking. Małgorzata Kijowska



Nie wymyśliłam nic nowego, czego nie znalibyście. Uważam jednak, ze trzeba przypominać takie proste rzeczy. Tym bardziej w czasach, kiedy największe kulinarne cuda i wynalazki mamy praktycznie na wyciągnięcie reki. A może zaproponujecie jakieś proste desery lub słodkości, które pamiętacie właśnie z czasów dzieciństwa?

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl