×

Chałwa sezamowa z miodem

Nie jest taka, jak ta, którą kupujemy w sklepie. Smakuje trochę inaczej, ale niemniej pysznie. Chałwa, bo o niej mowa, to jeden z najstarszych deserów wywodzący się z Turcji. Odmian chałwy jest bardzo dużo. Można ją przygotowywać z sezamu, słonecznika, maku, a także marchwi. Najczęstszym słodzikiem do chałwy jest karmel, a ja dzisiaj proponuję Wam chałwę sezamową z miodem. Jest bardzo słodka, o charakterystycznym lekko ostrym smaku miodu. Nie przyćmiewa on jednak wspaniałego smaku i zapachu prażonych ziaren sezamu.


tureckie słodycze




Składniki:
250 g ziaren sezamu
miód
opcjonalnie: wanilia, bakalie (orzechy, pistacje itp.)

Sezam uprażyć na suchej patelni, na średnim ogniu i cały czas mieszając. Należy uważać, aby ziarna nie przysmażyły się za bardzo, gdyż nabiorą niepotrzebnej goryczy. Powinny zrobić się lekko złote. Uprażone przestudzić, a następnie zmielić lub zmiksować w malakserze. 
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać końcem noża nasionka i dodać do sezamu. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, rodzynki zaparzyć, wystudzić i dokładnie osuszyć. Wybrane (opcjonalnie) bakalie dodać również do sezamu, wymieszać. Stopniowo dodawać miód (po łyżeczce) i wyrabiać jednolitą masę. Miodu dodawać w takiej ilości, aby uzyskać masę o pożądanej słodkości i konsystencji.
Gotową chałwę uformować w odpowiednie kształty. Można tylko zrolować i owinąć folią spożywczą, albo „wykleić” nią drobne foremki (na przykład metalowe do babeczek). 

tureckie słodycze

słodycze z Turcji


Przepis ten ukazał się w 3. numerze magazynu "Życie ze smakiem", którego jestem współautorką.


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl