×

Zielone śniadanie, czyli sadzone jajka na świeżym szpinaku, z pieczarkami i pomidorami

Tęskniąc za latem i słońcem szukam słonecznych kolorów. Są smaki i zapachy, które właśnie latem zyskują na intensywności. Już niedługo, kiedy słońce przygrzeje mocniej, wyjdę na taras i tam zjem śniadanie. Takie jak to poniżej. Przyłączycie się??






Składniki na 1 porcję:
1 jajko
spora garść świeżego szpinaku
3 spore ząbki czosnku
2 pieczarki
3-4 pomidorki koktajlowe
1/3 papryczki chili
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
szczypiorek



Papryczkę chili rozkroić, usunąć nasionka i posiekać niebyt drobno. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić wzdłuż na 3-4 części. Pieczarki oczyścić i pokroić na grube plastry. Szpinak opłukać i osuszyć. Pomidorki opłukać, osuszyć i przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać olej i na większym ogniu przesmażyć krótko pieczarki, papryczkę chili, pomidorki i czosnek. Wrzucić szpinak, zdjąć patelnię z ognia i przemieszać całość. Szpinak powinien być tylko częściowo sparzony.
Wyłożyć wszystko na talerz. Na tej samej patelni usmażyć jajko przyprawione lekko pieprzem. Jajko ułożyć na szpinaku. Całość posolić bezpośrednio przed jedzeniem.








Ten przepis znalazła się w 3. numerze magazynu "Życie ze smakiem". Zachęcam do zerknięcia do tego i wcześniejszych wydań :)


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl