×

Zakwas na biały barszcz

To już ostatnia chwila na przygotowanie zakwasu. Chyba, że wolimy kupować gotowy w sklepie lub żurek czy barszcz biały gotować na bazie proszku z torebki (brrrr...). Ja od dawna nie używam proszkowych dań, często jednak kupuję gotowe zakwasy w znajomym warzywniaku. Święta to czas, kiedy zależy mi, aby stół zastawiony był przysmakami, które przygotowałam od początku do końca sama. Święta są dwa razy w roku, więc nawet leniuszki mogą się poświęcić ;)


domowy zakwas, barszcz biały, wielkanoc



Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. Najważniejsza jest czystość. Jeśli użyjemy niestarannie umytych naczyń i przyborów, wtedy zakwas spleśnieje. I nie dajcie sobie wmówić, że pleśń można wyrzucić! Wiem, ze niektórzy z wszelkiego rodzaju przetworów, powstałą ewentualnie pleśń wyrzucają, a produkt...zjadają. Nigdy tak nie róbcie. Wiem, ze czasami szkoda nam naszej pracy, ale pomyślcie o własnym zdrowiu.

Czym różni się zakwas na biały barszcz od zakwasu na żurek? 
Oba zakwasy różnią się rodzajem mąki, na bazie której je przygotowujemy. Zawsze jest to mąka razowa, lecz w przypadku białego barszczu - pszenna, a w przypadku żurku - żytnia. Mąka pszenna nadaje zakwasowi pewnej delikatności, a żytnia sprawi, że będzie ostrzejszy w smaku. 


Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
3 szklanki wody
2-3 średnie liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
3-6 średnich ząbków czosnku (w zależności jak bardzo lubimy czosnek)



Na początek należy dobrze umyć i wyparzyć słój, w którym będziemy przygotowywać zakwas. 
Wodę na zakwas zagotować i przestudzić. Powinna być ciepła, ale nie gorąca. Do słoja wlać wodę, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż nie będzie grudek. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Ponownie wymieszać. Słój nakryć bawełnianą ściereczką lub gazą, zabezpieczyć gumką lub przewiązać, aby ściereczka nie zsunęła się.

Słój odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. 2-3 razy dziennie należy zamieszać powstający zakwas (również najlepiej drewnianą łyżką). Kiedy osiągnie wystarczającą kwaśność, wtedy można użyć go do przygotowania białego barszczu lub przelać do butelki i wstawić do lodówki.

Wskazówka: jeśli zależy nam na przyspieszeniu fermentacji, wtedy można dodać 2-3 łyżki soku z ogórków lub z kiszonej kapusty, albo kawałek skórki od chleba pieczonego na zakwasie. Niech to jednak będą nasze własne ogórki lub nasza własna (lub babci, mamy czy cioci) kapusta, żebyśmy mieli pewność, że to prawdziwy kwas z naturalnym kwasem mlekowym, a nie z np. octem. Co do chleba, to też musimy mieć pewność, że nie ma chemicznych dodatków.


domowy zakwas, biały barszcz wielkanocny


Jeszcze zdążycie zrobić swój własny zakwas. Warto, bo nic tak bardzo nie smakuje jak świąteczne dania przygotowane własnoręcznie od początku do końca. Biały barszcz z takiego domowego zakwasu jest naprawdę pyszny :)




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl