×

Tartaletki wiosenne z awokado, czosnkiem i serem feta, z dodatkiem brukselki i kiełków

Wiosenna przekąska z kruchego ciasta i jedwabistego farszu z awokado i sera feta - na wielkanocnym stole prezentuje się pięknie. Można przygotować jedną większą tartę, ale można też pokusić się o mniejsze, takie na jedną porcję. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musi być zrobione z masła, wtedy uzyska właśnie tę delikatna kruchość i wspaniały smak. Przygotowanie tych tartaletek nie jest pracochłonne ani skomplikowane. Babeczki można upiec dzień lub dwa dni wcześniej. Samo nadzienie to już kilka minut jeśli pomożemy sobie blenderem lub malakserem. 





Składniki:
nadzienie:
1 awokado
100 g sera typu feta
sok z cytryny
sól do smaku
pieprz (najlepiej biały)
3 duże ząbki czosnku

dodatkowo: 
garść brukselek (ugotowanych w osolonej i lekko posłodzonej wodzie)
ulubione kiełki

Awokado przekroić, wyjąć pestkę i obrać ze skórki. Skropić sokiem z cytryny. Dodać ser feta i czosnek - wszystko razem zmiksować blenderem. (Można również bardzo dokładnie widelcem rozdrobnić awokado i fetę, a czosnek dodać przeciśnięty przez praskę.) Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

ciasto na tartaletki:
50 g miękkiego masła
100 g mąki pszennej
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
spora szczypta soli
świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki szybko połączyć razem. Zagnieść kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Wysmarowane masłem foremki wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Można też rozkruszyć je i wysypać na dno foremek, a następnie  docisnąć i wyrównać powierzchnię palcami.
Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 do delikatnego zrumienienia.

Przestudzone ciasto wyjąć z foremek. Wypełnić je masą z awokado i sera feta, udekorować brukselkami i kiełkami. Ja obsypałam je dodatkowo pokruszonym gotowanym żółtkiem jajka.













Czyż te babeczki nie wyglądają wiosennie? :)

Ciasto jest dość delikatne w strukturze i smaku. Nadzienie natomiast jest ostrzejsze, wyraźnie czuć ser feta i czosnek. Całość idealnie się komponuje i na pewno będzie wyróżniać się na wielkanocnym stole.

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl