×

Puszyste i lekkie kotleciki z tuńczyka i jajek

Do przygotowania tych kotlecików zainspirowałam się podczas warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool prowadzonych przez Marco Ghia. Wtedy to było coś troszkę innego: olive ascolane, czyli oliwki smażone w panierce z tuńczyka. Mam oryginalny przepis i na pewno kiedyś pojawi się na blogu. Dzisiaj jednak kuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc.


tuńczykowe klopsiki


Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
150 g tuńczyka w oleju
niewielka bułka kajzerka
sól i pieprz do smaku

dodatkowo do panierowania:
bułka tarta
1 jajko

Jajka obrać. Tuńczyka lekko odsączyć z oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Wszystko razem zmiksować w malakserze wraz z surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej.
Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu.


klopsiki z tuńczyka z dodatkiem jajek, danie wielkanocne




Podawać z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy sos szczypiorkowy.

Składniki sosu:
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki majonezu
mały pęczek szczypiorku
sól i pieprz 

Śmietanę dokładnie rozmieszać z majonezem, dodać posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać wszystko razem.



kuleczki tuńczykowe panierowane



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl