×

Krupnik z kaszy owsianej

Kto z nas nie zna krupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale ja dzisiaj proponuję Wam krupnik z kaszy owsianej, mojej ulubionej. Owsiana kasza, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż ten tradycyjny, na kaszy jęczmiennej.


kasza owsiana, obiad, zupa





Składniki:
2-3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
kawałek niewielkiego selera
10-12 cm jasnej części pora
2-3 łyżki oleju
2 średnie liście laurowe
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/3 szklanki kaszy owsianej

dodatkowo:
50 g masła lub 150 ml słodkiej śmietany
niewielka papryczka chili
mały pęczek pietruszki




Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i poddusić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać około 1,5 litra wody, zagotować.
Na suchej patelni uprażyć lekko kaszę, a następnie przesypać ją do garnka z wywarem warzywnym. Ugotować wszystko razem do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić solą. (Gdyby zupa była zbyt gęsta można do niej dodać więcej wody.)
Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać masło lub słodką śmietanę. Wymieszać.
Podawać z dodatkiem posiekanej drobno papryczki i natki pietruszki.



obiad bez mięsa, zupa wegetariańska, wegetariański obiad, kasza owsiana





Jeśli lubicie zupy, to może spróbujecie także i innych? 

najlepsza zupa, dobra zupa, błyskawiczna zupa




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl