×

Kawa z amaretto

Podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi, podajemy kawę. Proponuję urozmaicić ją smakiem migdałowego likieru amaretto. Taka kawa na pewno zasmakuje paniom, a może i panowie się skuszą. Nie jest trudna do przygotowania. Ja proponuję podać ją w taki oto sposób:


kawa smakowa, kawa z likierem



Zaparzamy dobrej jakości kawę, tym razem nieco mocniejszą niż zwykle. Można w ekspresie, można tylko przefiltrować ręcznie, można w dzbanku. Jeśli ktoś jest fanem tylko i wyłącznie kawy rozpuszczalnej, może jej także użyć. Pamiętajmy jednak, że kaw rozpuszczalnych nie zalewa się wrzątkiem. Po zagotowaniu wody dajmy jej 1-2 minuty na lekkie przestudzenie i dopiero wtedy zalewajmy kawę. Wrzątek zabija znaczną część smaku i aromatu.


kawa z likierem


Do przygotowanej kawy podajmy w kieliszku likier amaretto. Niech każdy ma wybór: czy wleje likier do kawy, czy tez będzie delektował się nim popijając go mocniejszą kawą. Przy stole zastawionym świątecznymi ciastami tak podana kawa będzie wyglądała atrakcyjnie.

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl