×

Jajka faszerowane awokado

W tym roku Wielkanoc upłynie nam pod znakiem awokado. Zasmakowaliśmy w nim bardzo i właśnie złapałam się na tym, że jemy awokado często i pod różnymi postaciami. Zapiekane awokado z jajkiem cieszy się na blogu dużą popularnością, podobnie jak tartaletki wiosenne z nadzieniem z sera feta i awokado. Pomijając walory smakowe i wizualne, awokado to wspaniałe źródło witamin i mikroelementów. Warto, aby zagościło w naszych kuchniach na dobre.



wielkanocne śniadanie, błyskawiczne jajka


Składniki:
1 awokado
6 jajek
sól i pieprz (najlepiej biały) do smaku
sok z cytryny 
2 większe ząbki czosnku


Jajka umyć i ugotować na twardo. Schłodzić, przekroić na pół. Do jednej miseczki przełożyć żółtka, do drugiej część białka. 
Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Obrać ze skóry, skropić sokiem z cytryny i rozdrobnić dokładnie razem z wydrążonym białkiem. Można użyć malaksera lub blendera. Przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Zielona masę nakładać do jajek. Wierzch obsypać pokruszonym żółtkiem.



śniadanie wielkanocne, jajka na szybko




Jak zauważyliście, to danie jest szybkie i bardzo proste, z niewielkiej ilości składników. Mając pod ręką blender lub malakser przygotowanie takich jajek zajmie 15-20 minut. Celowo pozostawiam na jajkach skorupki, gdyż nadają jajkom swojskiego, domowego uroku.



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl