×

Biały barszcz na zakwasie i śmietanie

Wielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami i białym barszczem lub żurkiem. Rzadko w którym domu nie ma jednej z tych pysznych zup. W moim domu w tym roku będzie biały barszcz na śmietanie. Pyszny, pachnący wędzonką, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Warto taki barszcz przygotować z zakwasu,a  nie z torebki. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie, ale w sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej. Stąd własnie różnica między tymi dwiema zupami :)


wielkanocny barszcz biały na zakwasie, na wędzonce





Składniki:
3-4 średnie marchewki
2-3 średnie pietruszki
połówka niewielkiego selera
mała cebula
ok. 10 cm pora
2 średnie liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżeczki ziaren pieprzu
majeranek, sól
ok. 500 g wędzonki (np. chudego boczku lub surowej wędzonej kiełbasy)
średnia porcja rosołowa
ok. 250 ml kwaśnej śmietany
ok. 400-600 ml zakwasu (w zależności od smaku)
3-4 ząbki czosnku

Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka wraz z obranymi i oczyszczonymi jarzynami. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać zimną wodą (około półtora litra). Na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wędzonkę. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszym, aby wędzonka tylko parzyła się.
Wywar przecedzić.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z zakwasem. Do wrzącego wywaru wrzucić obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, a następnie wlewać stopniowo śmietanę z zakwasem, mieszając cały czas - ja używam trzepaczki rózgowej. Zagotować, po około minucie zdjąć z ognia. Gdyby wywar był zbyt gęsty, można dolać wody. Gdyby zakwasu było za mało, wtedy jego również można dolać. Doprawić majerankiem, solą i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.


Wielkanoc, zupa wielkanocna, świąteczna zupa

wielkanocny barszcz, zupa


Kto z Was robi na Wielkanoc biały barszcz? A kto gotuje żurek? Zakwas kupujecie czy przygotowujecie sami?


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl