×

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym

Dzisiaj mam dla Was prostą i szybką sałatkę ze śledzia. Jest to jedna z tych sałatek, którą można przygotować bardzo szybko i z niewielkiej ilości produktów. Może ona, ciasno upchnięta, stać w słoiczku (w lodówce) przez kilka dni, nawet do tygodnia. Jest to więc idealna propozycja na imprezę - można zrobić na kilka dni wcześniej, a przed przyjściem gości przełożyć do miseczki. 


sałatka ze śledziem, zakąska, przekąska, przystawka




Składniki:
3 średnie filety śledziowe (mogą być w oleju)
1 puszka czerwonej fasoli
jasna część pora - około 12-15 cm
3 średnie ogórki kiszone
oliwa z oliwek
niewielki pęczek koperku
niewielki pęczek natki pietruszki
pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
2 średnie liście laurowe

Śledzia pokroić w średniej grubości paseczki. Pora oczyścić, dobrze opłukać i posiekać w cienkie plasterki. Fasolę przepłukać i odsączyć dokładnie. Ogórki pokroić w niezbyt grube półplasterki.
Dodać posiekany koperek z pietruszką, ziele angielskie, liście laurowe i zalać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Wszystko razem wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

przystawka, sałatka ze śledziem, zakąska, przekąska

przystawka, zakąska, przekąska, sałatka ze śledziem




śledzie daylicooking

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl