×

Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami

Przeciętna rodzina raczej nie zje na raz całej pieczonej gęsi. No chyba, że ktoś ma wyjątkowo spory apetyt :) U nas gęś w całości piecze się rzadko, więc dzielę ją na mniejsze porcję i mrożę. W takich sytuacjach pozostają spore ilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny rosół. Bardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów.


rosół, gęsina



Składniki:
porcja rosołowa z gęsi
5-6 średnich marchewek
3-4 średnie pietruszki
pół średniego selera
około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej)
pół średniej cebuli (podpieczonej na suchej patelni lub nad ogniem)
3 średnie liście laurowe
pół łyżeczki ziela angielskiego
1/3 łyżeczki ziaren pieprzu
sól

Porcję rosołową dokładnie opłukać, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą (jeśli mięso i kości zajmują nam 1/3 garnka, wtedy wody należy dolać do wysokości 3/4). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć ogień, aby wywar bardzo delikatnie wrzał. Na powierzchni powinny unosić się delikatne i niewielkie bąbelki. Podczas wrzenia z powierzchni zbierać łyżką cedzakową tzw. szumy, ale tylko te ciemne. Należy pamiętać, że to jest ścięte białko i całkowite pozbawianie ich wywaru sprawia, że wyrzucamy cenny składnik.

Po około 30 minutach do garnka dołożyć obrane warzywa (w całości, jedynie seler można przekroić na pół). Jeśli jest taka potrzeba, dolać zimnej wody. Wywar doprowadzić do wrzenia i nadal gotować bardzo delikatnie. Gdyby okazało się, że zaczął nam gotować się zbyt mocno, wtedy można wlać odrobinę zimnej wody. Wbrew obiegowej opinii nie spowoduje to zmętnienia rosołu, lecz wręcz przeciwnie, rosół może wyklarować się lekko dzięki takim własnie zabiegom. Sól wsypujemy pod koniec gotowania, gdyż zamyka ona pory i mięsa, i warzyw, przez co mniej smaku oddają wywarowi. 
Rosół, aby był esencjonalny i aromatyczny, powinien gotować się około-3 godziny. 
Nadmiar tłuszczy można zebrać z powierzchni dużą łyżką. Jeśli zależy nam na niemal całkowitym odtłuszczeniu rosołu, wtedy można wystudzić go zupełnie i zebrać zastygnięty już tłuszcz. 
Taki rosół proponuję podać ze szczypiorkowymi kluseczkami.



Składniki na 1 osobę:
1 jajko
mąka pszenna
sól do smaku
świeżo mielony pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Jajko roztrzepać dokładnie z mąką, solą i odrobiną pieprzu. Ilość mąki uzależniona jest od konsystencji klusek. Powinna wyjść konsystencja gęstej śmietany. Na końcu dodać szczypiorek i wymieszać. Małą łyżeczką nakładać kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu.




rosół z gęsiny, obiad, niedzielny obiad, zupa, kluski



Polecam Wam również tradycyjny niedzielny rosół, z kurczaka i wołowiny, jaki bardzo często podaję w niedzielę. Do takiego rosołu koniecznie musi być domowy makaron, na który mój przepis znajdziecie przy okazji tego wpisu.




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl