×

Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was prawdziwą perełkę: przepis na pizzę od samego mistrza włoskiej kuchni, Marco Ghia. Marco miałam okazję poznać podczas włoskich warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool, w których brałam udział w grudniu. Niezmiernie ucieszyłam się, kiedy kilka dni temu otrzymałam maila z recepturą na tę wyjątkową pizzę. Korzystając z tego, że dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, postanowiłam ją upiec i podzielić się z Wami przepisem. 



pizza bianca, włoska pizza



PIZZA NEAPOLITAŃSKA wg. Marco Ghia

Składniki
(ciasto na 6 placków pizzy)
900 g mąki
500 g wody o temperaturze pokojowej
20 g soli
8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych)

Wodę z 250 g mąki wyrabiać przez 2 minuty. Przykryć i pozostawić na około pół godziny – dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze.
Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto, a w trakcie dodać drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody) i 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodać sól i kontynuować dodawanie małych ilości mąki. Ugniatać przez 15-20 minut, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Odstawić na dłuższą chwilę, po czym owinąć ją przezroczystą folią i włożyć na noc do lodówki. 

Wyjąć z lodówki na około pół godziny przed użyciem. Pokroić ciasto na kawałki 250-300 gramowe i uformować z nich okrągłe kulki - pozostawić na 5-6 godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobiną oliwy).

moje dodatki to:
kawałek twardego żółtego sera
kilka pieczarek
średnia cebula

zielony sos (proporcje na 1 większy placek):
około 50 ml oliwy z oliwek
spora garść świeżych liści bazylii
sól
2-4 ząbki czosnku
około 1/3 zielonej papryczki chili

Listki bazylii opłukać, dokładnie osuszyć. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę chili posiekać lekko. Bazylię, chili i czosnek zblendować razem z oliwą i odrobina soli. 

Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgnieść ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm).
Sosem posmarować placek pizzy, na nim rozłożyć połowę żółtego sera, posiekaną w cienkie piórka cebulę i plasterki pieczarek. Na wierzch rozsypać resztę żółtego sera. 
Pizzę piec przez 4-6 minut.



włoska pizza, pizza bianca



Ciasto na tę pizzę może i wydawać się pracochłonne; przyznam się szczerze, że miałam wątpliwości czy zabierać się za nie. Mam przecież swoje sprawdzone, które robi się błyskawicznie. Mimo wszystko po upieczeniu uważam, że warto przynajmniej spróbować, żeby poczuć smak prawdziwie włoskiej pizzy. Jest ona warta tego zagniatania :)

Marco, dziękuję za przepis :)



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl