×

Błyskawiczne czekoladowe powidła z suszonych moreli i rodzynek

Zabrzmiało egzotycznie? 
Pomysł zrodził się, kiedy szukałam zastosowania suszonych owoców. Dodawanie ich do mięsa jest, według mnie, najsmaczniejsza alternatywą. Co z tego, kiedy w domu tylko ja lubię to połączenie? Zjeść, zjedzą, ale bez zachwytów. Przypomniałam sobie czekoladowe powidła śliwkowe (nie wiem czemu nazywane przez niektórych nutellą) i przyszło mi na myśl zrobić coś podobnego, ale własnie z suszonych owoców.



szybkie powidła z suszonych owoców



Składniki:
200 g suszonych moreli - użyłam Kresto Morele Suszone
200 g rodzynek - użyłam Kresto Rodzynki Jumbo
4-6 łyżek cukru
2 łyżki esencji waniliowej
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
około 200 ml mleka

Mleko zagotować z cukrem. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i rozpuścić ją w gorącym mleku.
Morele i rodzynki wsypać do malaksera i zmiksować je. Można użyć najzwyklejszej maszynki do mielenia mięsa. Do zmiksowanych owoców wlać czekoladę z mlekiem, esencję waniliową i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Gotowe powidła przełożyć do słoiczka. Z takiej porcji wychodzi 1 większy słoiczek od dżemu.
Przechowywać w chłodnym miejscu.


szybkie powidła z suszonych owoców



Wskazówki:


  • Jeśli chcemy uzyskać gęstszą masę, to wystarczy użyć mniej mleka. Jeśli rzadszą - więcej.
  • Polecam czekoladę gorzką lub deserową, gdyż są twardsze, co zagęszcza jeszcze bardziej powidła; a także mają intensywniejszy smak. Można jednak użyć mlecznej czekolady.
  • Zamiast esencji waniliowej można użyć cukru waniliowego. 
  • Podobne powidła można robić również z innych suszonych owoców. Należy tylko zwrócić uwagę, czy nie są zbyt twarde - wtedy wystarczy zaparzyć je na przykład mocną herbatą.
  • Ilość cukru można modyfikować dowolnie według upodobań.
  • Jeśli chcemy użyć powideł jako dodatku, a są zbyt gęste, wtedy wystarczy ogrzać je nieco.



Do czego wykorzystać takie powidła?

  • do przekładania wafli i ciasteczek 
  • do przekładania kruchego ciasta
  • jako dodatek do pieczywa
  • do deserów
Do przygotowania tych powideł może przydać się domowy cukier waniliowy lub esencja waniliowa. Warto zrobić je samemu i mieć zawsze pod ręką, tym bardziej, że nie jest ani trudne, ani czasochłonne.


domowa wanilia



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl