×

Śledzie w śmietanowym sosie curry, z dodatkiem rodzynek

Boże Narodzenie to czas ryb, a śledzie wręcz królują wtedy na naszych stołach. Mnogość przepisów może przyprawić o zawrót głowy. W naszym domu potraw ze śledzi jest kilka rodzajów, a i tak zawsze ktoś zapyta dlaczego nie ma jeszcze innych. Nie sposób przecież podać wszystkich podczas jednych świąt. Najczęściej wybieramy 3-4 rodzaje. W tym roku moim odkryciem jest śledź z śmietanowym sosem curry. Prosty i szybki, a tak pyszny, że w mig znika ze stołu.  Ilość przyprawy curry podałam orientacyjnie. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, wtedy śmiało możecie dosypać jej więcej. 


śledzie w śmietanie, śledzie na Boże Narodzenie


Składniki:
około 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany
około 6 łyżek majonezu
1 średnia cebula
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki przyprawy curry
1/2 szklanki dobrych rodzynek 
śledzie - użyłam gotowych filetów w oleju
sól do smaku
szczypiorek do dekoracji


Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilak minut, żeby stały się szkliste i puściły sok. Dopiero wtedy dodać do śmietany wraz majonezem, octem winnym i przyprawą curry. Sos doprawić ewentualnie solą, ale trzeba uważać z jej ilością, gdyż śledzie są słone. Rodzynki sparzyć, jeśli są zbyt suche. Śledzie pokroić w średniej wielkości paski. Wszystko razem połączyć i odstawić na chwilę, żeby smaki się przegryzły.
Można również zwinąć płaty śledziowe i podać je z sosem bez wcześniejszego mieszania. Wszystko zależy od naszej fantazji.
  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl