×

Pieczone jabłka w polewie czekoladowo-kajmakowej, z konfiturami i prażonymi migdałami

Pierwowzorem moich jabłuszek były klasyczne jabłka w karmelu. Surowe, bez opiekania, otulone chrupiąca powłoczką. No i, oczywiście, nabite na patyk do szaszłyka. Nie byłabym sobą, gdybym przynajmniej nie próbowała zrobić coś inaczej, po swojemu. Tak właśnie powstały pieczone jabłka z czekoladowo-kajmakową polewą i prażonymi płatkami migdałowymi. Nie za mocno słodkie, delikatnie tylko chrupiące. Pyszne. W sam raz na zimowy deser.



zimowe jabłuszka


Składniki:
3 łyżki masła
4 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao
150 g masy kajmakowej z puszki
 niewielkie jabłka
ulubiona konfitura
migdały lub płatki migdałowe


Jabłka umyć. Delikatnie, od strony ogonka wykroić częściowo przynajmniej gniazdo nasienne. W to miejsce nałożyć konfiturę. Jabłka z konfiturą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Nie powinny być całkowicie miękkie. Wyjąć i wystudzić lekko.
W tym czasie przygotować polewę.
W garnuszku podgrzać mleko, masło i kakao. Mieszając zagotować, odstawić z ognia. Dodać masę kajmakową i wszystko razem połączyć. 
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe lub obrane ze skórki i posiekane migdały.
Jabłka oblewać polewą i obsypywać migdałami. Można podawać ciepłe lub mocno wystudzone.



zimowe jabłuszka



Przepis ten pojawił się również w drugim numerze magazynu "Życie ze smakiem", którego jestem współautorką. Możecie go przejrzeć lub ściągnąć na swoje komputery.



zimowe jabłka




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl