×

Makowe kruche ciasteczka z witrażykami

Boże Narodzenie bez kruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego, gdyż jest znacznie wygodniejszy do użycia. W poniższych ciastkach sprawdza się też zwykły mak, nie trzeba go wcześniej mielić. 
Ciasteczka z kolorowymi witrażykami są bardzo efektowne, a jednocześnie proste do przygotowania. Takich ciastek nie trzeba nawet dekorować dodatkowo. Kolorowa i słodka szybka w środku nadaje prostemu ciastku niesamowitego uroku. Wystarczy przed upieczeniem najzwyklejszą rurką do napojów wyciąć otwór na wstążeczkę i ozdoba na choinkę gotowa. 


ciastka na choinkę



Składniki:
300 g mąki (użyłam typ 750)
250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia
1/3 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego)
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
garść kolorowych landrynek

Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. 
(Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy z blaszki.)
Schłodzone rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy grubość około 1/2 cm. Wykrawać dowolne kształty, w środku wycinać otwory.
Surowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka każdego ciastka wkładać pokruszone lekko landrynki.


Boże Narodzenie, ciastka na choinkę


Ciastka piec w temperaturze 150 stopni do lekkiego zrumienienia. Trzeba jednak zaglądać do nich, gdyż stopione landrynki mogą się pienić, a wtedy rozlewają się na ciastka. Gdyby tak się stało, wystarczy na chwilę uchylić piekarnik, celem zmniejszenia temperatury. Ciastkom to nie zaszkodzi.
Upieczone ciastka pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków. 

ciastka na choinkę, Boże Narodzenie


Boże Narodzenie, ciastka na choinkę



Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych lub orzechowych, z których możecie posklejać...choinki. Smacznego :)


  • Disqus
  • Facebook

3

Sosna pisze...

Są cudowne! :)

Małgorzata Stępień pisze...

Bardzo efektowne :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)
fajnie wyglądają na choince :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl