×

Focaccia

Focaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek. Ona własnie dodaje smaku i delikatnej chrupkości skórce. Dodatki sami sobie dopasujcie. Ja uwielbiam rozmaryn i czosnek, ale małe pomidorki czy kawałki ostrej papryczki powtykane w ciasto też są pyszne. Focaccię można upiec w jednym większym kawałku, podobnie jak pizzę. Nie trzeba dzielić jej na mniejsze kawałki, jak to ja zrobiłam. Jeśli macie grubą sól, ale taką naprawdę bardzo grubą, to nią również posypcie swoja focaccię po wierzchu przed pieczeniem.

włoskie pieczywo, pizza inaczej


Składniki:
450 g mąki (użyłam typ 750)
1, 5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody (nie może być gorąca)
1 saszetka suchych drożdży (8 g)
3 łyżki oliwy + kilka łyżek do posmarowania przed pieczeniem

dodatkowo:
rozmaryn, czosnek, pomidorki koktajlowe, papryczka chili

Mąkę, sól, cukier, drożdże i wodę połączyć razem. Zagnieść, dodać 3 łyżki oliwy. Powinno powstać elastyczne, miękkie ciasto o konsystencji miękkiej plasteliny. Zagniatać na delikatnie podsypanej mąką stolnicy przez kilka minut aż stanie się gładkie i nie będzie lepić się do rąk ani do podłoża, na którym jest zagniatane.
Uformować kulę, przesypać delikatnie mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Po wyrośnięciu ciasto zbić i zagnieść ponownie. Podzielić na kilka części, każdą z nich dłońmi rozpłaszczać na grubość 1-2 cm. (Można przygotować grubsze ciasto, wtedy focaccia będzie bardziej wyrośnięta.) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ponownie i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie w cieście palcem zrobić dziurki. Całość przesmarować obficie oliwą - najwygodniej jest użyć pędzelka. Przed pieczeniem posypać ulubionymi ziołami, powtykać w ciasto czosnek, plasterki ostrej papryki, małe pomidorki.

Piec w temperaturze 190-200 stopni do lekkiego zrumienienia.




włoskie pieczywo, pizza inaczej



Podawać ciepłą, wtedy smakuje najlepiej.



włoskie pieczywo drożdżowe, pizza inaczej


Kogo skusiłam na upieczenie focacci? :)



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl