×

Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej

Od sąsiadki dostałam sporą torbę jabłek. Niewielkich, lekko rumianych, ale jakże pięknych i smacznych, bo z własnych drzewek. Niczym nie pryskanych, prawdziwych jabłek. Takie jabłka może i urodą nie dorównają tym sklepowym, które są idealnie okrągłe, z piękna skórką i bez śladów robaczka. Ja jednak wolę te swojskie, bo zdrowsze. No i zapach takiego jabłka jest nieporównywalny z niczym :) W sobotni wieczór postanowiłam upiec szarlotkę, czy też jabłecznik, jak wolą inni. Najprostszy sposób, szybko i bez zbędnych ceregieli: sypana. Przepis na wcześniejszą wersję znajdziecie tam klik Dzisiaj kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto wyszło bardziej zwarte i lekko chrupiące. Co najważniejsze, na drugi dzień ta delikatna chrupkość zniknęła, ale ciasto nie stało się miękkie. Zastanawiam się nad wersją całkowicie kukurydzianą, pewnie się skuszę :)
Tymczasem zapraszam na szarlotkę - pachnąca jabłkami, kardamonem i cynamonem. Moje smaki i zapachy jesieni :)



jabłecznik sypany


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszki kukurydzianej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2-3 łyżki cukru pudru
50 g zimnego masła
1 kg jabłek

Formę wyłożyć dokładnie papierem, w taki sposób, żeby ewentualnie wyciekający z jabłek sok nie przeciekł przez nią. Można formę ułożyć na większej blaszce, żeby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem. (Jeśli jabłka są mniej soczyste, wtedy nie powinno nic wyciekać.)
Mąkę, kaszkę, cukier, proszek do pieczenia i kardamon wymieszać razem. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. 
1/3 sypkich składników wysypać do foremki. Lekko nią potrząsając rozprowadzić je równomiernie. Na to nałożyć połowę startych jabłek. Na jabłka kolejną porcję suchych składników, a na to resztę jabłek i resztę suchych składników.
W skrócie: suche -> jabłka -> suche -> jabłka -> suche

Na końcu na wierzchu równomiernie pookładać grube wiórki zimnego masła.
Ciasto piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Wierzch powinien być lekko przypieczony.


jabłecznik sypany



Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.


jabłecznik sypany


Skusicie się na kawałek??


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl