×

Najprostsza kremowa zupa z batatów

Bataty nazywane są słodkimi ziemniakami. Niektórzy uważają, że wystarczy przemrozić ziemniaki, żeby uzyskać identyczny smak mniejszym kosztem. Może dla kogoś, kto rzadko je ziemniaki, kto nie jest wyczulony na smaki, będą to dwa identyczne smaki. Nie dla mnie. Ziemniaki uwielbiam po prostu, wyczuwam różnice smakowe w ich odmianach. Zmrożone ziemniaki nie są smaczne już niestety, choć czasami udaje mi się uratować je odpowiednimi dodatkami. Wracając jednak do batatów, to są one słodkawe, ale to zupełnie inna słodycz 😊 Od pewnego czasu jestem wielbicielką również ich, więc możecie się spodziewać, że zagoszczą na blogu. Zaczynamy od zupy, delikatnie śmietankowej o kremowej konsystencji. 


zupa, obiad




Składniki:
1 kg batatów
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
150-200 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
2 łyżki masła
sól do smaku

dodatkowo:
szczypiorek
po 1 kromce chleba na porcję
odrobina oleju


Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Bataty obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli i czosnku. Wszystko razem mieszając dusić przez kilka minut. Zalać wodą w takiej ilości, aby była powyżej poziomu warzyw o kilka centymetrów. Posolić do smaku i ugotować do miękkości.
Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Dodać śmietankę, ewentualnie odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Pamiętajcie jednak, że zupy-kremy powinny być bardziej gęste niż rzadkie ;)
Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Szczypiorek posiekać.
Zupę podawać z grzankami i szczypiorem.



zupa-krem



Lubicie bataty?


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl