×

Kompot jabłkowy, smaki dzieciństwa

Moje dzieciństwo do dość proste smaki. Nie było tylu kolorowych słodyczy, o chipsach nikt nie słyszał. Tak, takie czasy były całkiem niedawno. Nasze mamy i babcie przygotowywały nam smakołyki w domu, a my zachwycaliśmy się nimi. Zamiast kolorowych napojów kartonikach czy plastikowych butelkach mieliśmy kompoty. Pamiętam kuchnię zastawioną niezliczoną ilością słoików, wiaderka owoców i papierowe torby z cukrem. To całkiem smaczne wspomnienia :)
Zimą razem z mamą schodziłam do piwnicy i z wielkiej starej szafy wyciągałyśmy kolorowe słoiki. Najbardziej lubiłam kompoty z jabłek i z czereśni. Chciałabym Was namówić do tego, żebyście przygotowywali przetwory. Wiem, to nie zawsze się opłaca. Nie wszystko jednak da się przeliczyć na pieniądze, czasem warto wczytać się w to, co jest napisane na etykiecie napojów. Oszczędźmy tego naszym najmłodszym, niech, póki mogą, jedzą i piją to, co zdrowe i naturalne. Może spróbujemy od najprostszej rzeczy, czyli od kompotu jabłkowego?



domowe przertwory



Składniki:
jabłka
cukier
goździki
woda

Na początek przygotować słoiki: dokładnie umyć i wyparzyć wraz z dekielkami.

Jabłka umyć. Pokroić w cząstki, wykrawając gniazda nasienne. Można jabłka obrać ze skórki, ale można również skórkę pozostawić. Cząstki jabłek układać w słoikach wraz kilkoma goździkami (opcjonalnie).
Wodę zagotować w garnku, dodać cukier i wymieszać. Gorącym zalewać owoce w słoiku w taki sposób, aby były nią całkowicie przykryte. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 20-30 minut w zależności od wielkości jabłek. 

Ile cukru na 1 litr wody?
To zależy od tego jak słodkie kompoty lubimy oraz czy chcemy je rozcieńczać potem woda. Ja nie rozcieńczam, zbyt słodkich napojów też raczej nie lubię. Na 1 litr wody (jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne) daję około 1/3 - 1/4 szklanki cukru. Polecam Wam jednak sposób najprostszy: po prostu spróbujcie jak bardzo słodka jest woda przygotowana do zalania owoców. To WASZ kompot i WAM powinien smakować. Trzymanie się sztywnych proporcji nie ma sensu. Poza tym zawsze można kompot dosłodzić lub rozcieńczyć w ostateczności. 

Jak pasteryzować słoiki?
Od paru lat stosuję najwygodniejszą metodę i korzystam z... piekarnika. Nagrzewam go do temperatury niecałych 100 stopni.
Na dolnym poziomie ustawiam dużą blachę (taką ze standardowego wyposażenia piekarnika). Blachę wykładam papierem do pieczenia, a na tym ustawiam słoiki. Wszystko zapiekam (choć to nie najtrafniejsze określenie) przez około 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików). Piekarnik wyłączam i otwieram, a jak słoiki odrobinę przestygną, wyjmuję je, ustawiam do góry dnem do pełnego wystudzenia.
Przed przeniesieniem do piwnicy dokładnie sprawdzam, czy każdy słoik zamknął się. Wklęsłe wieczka są tego dowodem :)



domowe przetwory z owoców, jabłka w słoikach


Mam nadzieję, że udało mi się przekazać wszystko zrozumiale. Gdyby tak nie było, piszcie śmiało. Zachęcam Was z całego serca: poświęćcie trochę czasu (wcale nie tak dużo) i przynajmniej dla swoich najmłodszych przygotowujcie domowe przetwory. Naprawdę warto :)



przetwory domowe na zimę



Komu jabłuszko??



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl