×

Słodka waniliowa tarta z gruszkami

Gruszki są moimi ulubionymi owocami. Smakują samotnie i w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów 😊


kandyzowane gruszki, tarta, ciasto gruszkowe, ciasto z gruszkami, daylicooking



Składniki:

kruche ciasto:
15 dkg masła
15 dkg mąki pszennej
5 dkg cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody


Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto i odstawić zawinięte w woreczek do lodówki na kilkanaście minut.
Okrągłą formę (użyłam o średnicy 20 cm.) wysmarować masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki lub rozwałkować ciasto, przełożyć delikatnie do formy i wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut - do lekkiego zarumienienia.

gruszki:
ok. 0,8 kg gruszek
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki esencji waniliowej 


Gruszki opłukać, obrać ze skóry i podzielić na niezbyt grube cząstki. Na patelni lub w płytkim garnku roztopić masło, wsypać cukier, wymieszać. Dodać gruszki i esencję waniliową (można zastąpić ją ewentualnie zamieniając cukier na cukier waniliowy) i wszystko razem przesmażyć mieszając co chwilę do odparowania wody i delikatnego przysmażenia gruszek.

masa:
3 jajka
4 łyżki śmietany kremówki
3 łyżki brązowego cukru

Wszystko razem zmiksować mikserem do rozpuszczenia cukru. Wyjdzie dość rzadka mieszanina.


Gruszki wyłożyć na podpieczony spód i zalać jajami ze śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i upiec do przyrumienienia wierzchu tarty (około 20-30 minut).






kandyzowane gruszki, gruszkowe ciasto, ciasto z gruszkami, tarta, daylicooking




Ta tarta ukazała się w pierwszym numerze magazynu "Życie ze smakiem". Kto nie widział, niech szybko to nadrobi 😊



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl