×

Polenta

Polenta to tradycyjna włoska potrawa. Kiedyś przygotowywano ją z mąki kasztanowej, obecnie z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podawana jest jako zamiennik tradycyjnego puree ziemniaczanego do dań mięsnych lub w formie kostki podsmażonej lub podpieczonej w piekarniku.
Pierwszy raz polentę jadłam w Londynie, w restauracji Jamiego Olivera Jamie's Italian, podczas wyjazdu na warsztaty kulinarne. Wtedy polenta była podana własnie w formie podpieczonej kostki posypanej startym parmezanem, była z wierzchu chrupiąca, a w środku miękka i delikatna. Przypominała grzanki. Wtedy ten smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam polentę robić sama w domu. Jej przygotowanie nie jest trudne i można pobawić się smakami dodając zioła, czosnek, czy różne rodzaje sera. Jeśli spróbujesz polenty i zasmakuje Ci, wtedy znaleźć najsmaczniejszą jej wersje nie będzie już trudno. 




kaszka kukurydziana, dodatek do drugiego dania



Składniki:
1 szklanka kaszki kukurydzianej
3,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki masła
gruby świeżo mielony pieprz
200 g twardego żółtego sera


Wodę wraz z solą zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypywać kaszkę ciągle mieszając. (Polecam użyć trzepaczki rózgowej.) Gotować na wolnym ogniu w zależności jakiej kaszy używamy. Jeśli jest to tradycyjna kasza kukurydziana, wtedy czas gotowania jest dłuższy (około 40-50 minut). W przypadku kaszki błyskawicznej jest to kilka-kilkanaście minut. Do ugotowanej polenty dodać masło, pieprz i starty na tarce ser. Dokładnie wymieszać i...gotowe.




kaszka kukurydziana, dodatek do drugiego dania



Polenta w takiej formie może być podawana jako zamiennik tłuczonych ziemniaków. Można ją jednak wylać na przepłukany zimną wodą półmisek, odstawić do wystudzenia i całkowitego zgęstnienia. Następnie pokroić w dowolnej wielkości kawałki i obsmażyć na patelni lub opiec w piekarniku na lekko złoty kolor. Ja podsmażyłam ją na patelni, posypałam dodatkowym serem oraz ulubionymi ziołami - dzisiaj jest to rozmaryn.



kaszka kukurydziana, dodatek do drugiego dania




Znacie polentę? lubicie? a może macie swoje na nią sposoby?




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl