×

Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą

Bruschetta - włoski przysmak podawany na wiele sposobów. Podstawą jest opieczona bułka, chleb, a najlepiej ciabatta, posmarowana oliwą z oliwek i natarta świeżym czosnkiem. (Do bruschetty używamy pieczywa na zakwasie.) Dodatkiem najczęściej są salsy z pomidorów i bazylii, ale nie tylko. Wersji bruschetty jest pewnie tyle, ilu jej wielbicieli. Ja bezapelacyjnie do nich należę :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzanki, a bruschetta jest moją ulubioną. Dzisiaj zapraszam na najprostszą jej wersję. Najprostszą, ale jakże smaczną i pachnącą. Jak pachnie? jak lato, jak świeże pomidory zerwane prosto z krzaka, jak świeżość i apetyt na więcej :) 


włoskie przysmaki


Składniki:
bagietka
3 spore pomidory
2 większe ząbki czosnku
spora garść świeżej bazylii
1 dymka ze szczypiorem
odrobina parmezanu
sól, gruby świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek


Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czosnek obrać, 2 ząbki posiekać drobno. (Trzeci ząbek zostawić do natarcia grzanki.) Dymkę opłukać i posiekać wraz z cebulką. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać niezbyt drobno. Wszystko razem wymieszać. (Nie solić, żeby pomidor za bardzo nie puścił wody.)
Bagietkę pokroić na odpowiedniej dla siebie grubości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i opiec lekko. Można również zrobić to na patelni. Żeby bagietka nie wyschła a przypiekła się, przed opieczeniem delikatnie przesmarować ją oliwą.
Zarumienione, gorące grzanki natrzeć zgniecionym ząbkiem czosnku. Nakładać pomidorową salsę, doprawiać z wierzchu pieprzem, startym parmezanem i ewentualnie solą, jeśli ktoś lubi bardziej słone.


włoska przekąska


Takie grzanki są idealne na lato. Najlepiej przygotować je z dobrych pomidorów, zerwanych w ogródku lub kupionych w znajomym warzywniaku. Bazylię można wyhodować na parapecie okiennym, ja tak robię :) W jednym z pokojów mam w doniczkach dwie odmiany bazylii, miętę, rozmaryn i melisę. Reszta rośnie w ogródku, pomidorki też :)


A może macie swoje sposoby na dobrą bruschettę?



  • Disqus
  • Facebook

38

reservedbeinspired pisze...

Zwykle zamawiałam to w jednej z restauracji. Od dziś wiem, że będzie to moja ulubiona przekąska na studiach! :) Rozpieszczasz mnie zdecydowanie. :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :) staram się jak mogę :)

Marzena Makeup & Beauty pisze...

Zawsze narobisz mi smaku i to jeszcze na noc ;) Może chociaż mi się przyśni tak pyszne jedzonko ;)

Marzena pisze...

Uwielbiam tę klasyczna właśnie najbardziej:-) A zdjęcia cudne:-)

BIELLUBIE the beauty side of life pisze...

Uwielbiam bruschettę i często ją robię. Jest lekka, smaczna, idealna na przekąskę. W mojej wersji czosnkiem tylko nacieram bagietkę, nie dodaję go już do pomidorów (dla nas za ostro), pomidory skrapiam oliwą a zamiast parmezanu używam cheddara (cena).
Świetne przepisy, często korzystam :)
Pozdrawiam!

Paulina P pisze...

Mniam jak apetycznie wygląda :) I zdjęcie śliczne :)

pollyzeczki pisze...

Pyszności!! na upał w sam raz,moja ćórka czasmi robi takie :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Małgosiu ja ją uwielbiam. Robię od czasu do czasu. Lubię dodać do niej szczypiorek :-)

LifeLike Butterfly pisze...

Wiemy co jemy w weekend :D

Anna pisze...

Dobry pomysł na przekąskę, zrobię na pewno tylko poczekam aż skończą się upały ;)

Felicja J. pisze...

Nareszcie mam najprostszy i najszybszy przepis na Bruschettę. Widziałam tylko w telewizji, a stamtąd ciężko złapać przepis. Jesteś Kochana, dziękuję i przepis kupuję :*

Magda C. pisze...

Ależ smakowicie wygląda! Mniam :)

Małgorzata Kijowska pisze...

Marzenko, bruschetta to chwila roboty :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ja uwielbiam Twoje zdjęcia :)

Małgorzata Kijowska pisze...

my z kolei bardzo lubimy czosnek, więc i nie żałujemy go sobie ;)
cheddar też pasuje, parmezan kupuję na wyjątkowe okazje ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

bruschetta kojarzy mi się właśnie z latem i upałami :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ja też lubię szczypiorek :)

Małgorzata Kijowska pisze...

sprawdzę :P

Małgorzata Kijowska pisze...

nie czekaj :) to idealne danie na upały :)

Małgorzata Kijowska pisze...

specjalnie dla Ciebie wrzucany :*

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Ava Valk pisze...

Kusząca klasyka!

Renula pisze...

Przepiekne zdjęcie! Uwielbiam ten rodzaj grzanek ;)

Kasia Cukier pisze...

pychotka :) uwielbiam bruschette :)

Małgorzata Kijowska pisze...

też tak myślę :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)
ja grzanki lubię zawsze i wszędzie ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

ja też :)

Barbarossa pisze...

MNIAM!!! Zamawiam Małgosiu, jak do Ciebie dotrę:)

Małgorzata Margaretka pisze...

Niesamowity widok :-) Piękne zdjęcia :-)

jedzzapetytem.pl pisze...

mmmm! mam smaka!

Justyna Ratajczak pisze...

Pyszotka!!!

Magda C. pisze...

Fantastyczne zdjęcia! Aż ślinka leci :)

Małgorzata Kijowska pisze...

czekam na Ciebie :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :*

Małgorzata Kijowska pisze...

ja też :) mogłabym codziennie jeść bruschettę :)

Małgorzata Kijowska pisze...

mniam pyszotka :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :*

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl