×

Tarta z porem i fenkułem duszonymi z białym winem

Witajcie po przerwie :) Wróciłam już warsztatów Londynie :) było cudownie :) Smacznie, aromatycznie, kolorowo i ciekawie. Na pewno temu wyjazdowi poświęcę niejeden wpis. Tymczasem odpoczywam, a dla Was mam dzisiaj wytrawną tartę - danie sycące, a jednocześnie lekki i orzeźwiające.
Inspiracją do tej tarty była ta, którą robiliśmy na owsiankowych warsztatach. Moja tarta jest wariacją na temat oryginału autorstwa Mai Sobczak. Różni się nieco, ale i tak jest pyszna niesamowicie. Kiedy dusiłam koper włoski (farsz do tarty), do drzwi zapukał pan kurier. Otworzyłam i pierwsze co usłyszałam to było mmmm...jak pachnie! :) A pachnie i ciasto, i farsz. Smak i zapach, jak już wspomniałam, są dość lekkie i bardzo orzeźwiające, jednak - gwarantuję - nikt od stołu nie odejdzie głodny. 



wytrawna tarta


Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
80 g zimnego masła,
1 żółtko,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
grubo mielony pieprz na czubku łyżeczki,
duża szczypta soli,
skórka starta ze średniej limonki.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, pieprz, skórkę startą z limonki oraz masło. Dużym nożem posiekać wszystko razem, aż masło będzie rozdrobnione i wymieszane z reszta składników. Na końcu dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto - nie ogrzewać za długo w dłoniach.
Ciasto przełożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut. 



Farsz:
2-3 większe pory,
2-3 większe fenkuły (kopry włoskie),
1/2 szklanki białego półsłodkiego wina,
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% lub 36%,
2 łyżki oleju,
sól do smaku.

Pory i fenkuły oczyścić, opłukać i skroić białe części w plastry. Olej rozgrzać w garnku lub na sporej patelni. Dodać do niego pory i fenkuł. Podsmażyć lekko, a następnie wlać wino i udusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.

Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Na farsz wylać śmietankę. Całość zapiekać przez około pół godziny w temperaturze 190 stopni do delikatnego zarumienienia wierzchu tarty.



wytrawna tarta



Podawać na gorąco. Może to być danie obiadowe, ale też i na ciepłą kolację. Tarta ma ciekawy smak. W cieście delikatnie wyczuwa się smak i zapach limonki, co idealnie komponuje się z orzeźwiającymi smakami farszu. Polecam :)




wytrawna tarta



Lubicie dania z kopru włoskiego?


  • Disqus
  • Facebook

15

Marzena Szkodzińska pisze...

Wróciłaś kochana :-) teraz czekam na relację :-) a tarta była pyszna, przypomniałaś mi o niej, muszę ją koniecznie zrobić :-)

alucha pisze...

Ostatnio bardzo polubiłam duszonego lub pieczonego fenkuła. Ta tarta jest dla mnie. :) Zrobię może w tym tygodniu :)

Ewa Duszkiewicz pisze...

a ja sie niedawno dowiedzialam, ze to warzywo po polsku FENKUL sie nazywa ;)

Magda C. pisze...

Jaka pomysłowa tarta :) Wygląda świetnie!

Marzena pisze...

Małgosiu, wiesz co - u mnie nawet pachnie ta Twoja tarta;-))

Małgorzata Margaretka pisze...

Tarta wygląda wspaniale i bardzo mi się podoba talerzyk :)

Melania W pisze...

Bardzo lubię takie smaki :)

Małgorzata Kijowska pisze...

wróciłam :)
przekopuję sie przez setki zdjęć i piszę relacje :) bo na jednej się nie skończy :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ta tarta porywa swoim zapachem i lekkim smakiem :)

Małgorzata Kijowska pisze...

człowiek uczy się całe życie :)

Małgorzata Kijowska pisze...

smakuje jeszcze lepiej :)

Małgorzata Kijowska pisze...

w końcu ma całkiem blisko do Ciebie ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

mamy podobne gusta, jak widzę :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ja też :)

Barbarossa pisze...

Ten przepis też przypadł mi do gustu. Wypróbuję. Pozdrowionka!

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl