×

Tarta z ciasta francuskiego z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami w oliwie i serem camembert

Sezon na szparagi dobiega końca. Trochę się zagapiłam i nie zagościły one na blogu tak, jak gościły na naszym stole. W przyszłym roku się poprawię, obiecuję ;) Szparagi bardzo lubimy i najczęściej zjadamy je ugotowane i polane bułką tartą z masłem. Czasem jednak chce się coś zmienić, zrobić inaczej. Tak własnie powstała tarta z grillowanymi szparagami. Jako dodatek, dla zaostrzenia smaku, szparagom towarzyszą suszone pomidory marynowane w oliwie z ziołami oraz ser camembert. Przygotowanie takiej tarty zajmuje niewiele czasu, więc jest do idealne danie z gatunku "na szybko".






Składniki:
gotowe ciasto francuskie,
zielone szparagi,
suszone pomidory w ziołowej zalewie z oliwy,
ser camembert,
odrobina oliwy,
grubo mielony pieprz.

Szparagi oczyścić, usuwając zdrewniałe końcówki, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przesmarować je delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem.
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera camembert.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się.





Wolicie zielone czy białe szparagi?

  • Disqus
  • Facebook

13

Definiująca | Agata Napierała pisze...

Wygląda przepysznie. Będę musiała wypróbować ;)

Marzena pisze...

Też robię tartę ze szparagami:-) Pycha!

zjedz_mnie pisze...

Zdecydowanie wole zielone szparagi, obok białych przechodzę obojętnie. Tarta bardzo smakowita:)

Magda C. pisze...

Jaka pyszna tarta, wspaniale wygląda :)

Sekrety Naszego Piękna pisze...

Oj zjadłabym :)

Małgorzata Margaretka pisze...

Oj, jak pysznie wygląda, już czuję ten zapach :)

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Co Ty, my jemy penne z sosem z sera pleśniowego i szparagów;).

Marzena Szkodzińska pisze...

Pyszności Małgosiu :-) uwielbiam takie zestawienia smakowe :-)

reservedbeinspired pisze...

Danie nie dla mnie. Szparagów nie lubie, ale wygląda kusząco. :-)

Ava Valk pisze...

Szybko i wykwintnie i oczywiście pysznie!

Zareklamowana Paula pisze...

szybko i na pewno pysznie, a przy tym lekko - pyszności ;)

Melania W pisze...

Zjadłabym :) Nie robiłam jeszcze na słono niczego z ciasta francuskiego oprócz parówek :)

Barbarossa pisze...

O tak, to coś dla mnie. Buziaki!!!

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl