×

Szybkie ciasto - krajanka kawowo-orzechowa ze skórką pomarańczową

Pomysł na to ciasto powstał w przypływie chęci na coś słodkiego, ale bez długiego stania w kuchni. Owoców żadnych pod ręką nie było, więc skorzystałam ze skórki pomarańczowej. I to był bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką. 
Możecie to ciasto przygotować z podwójnej lub potrójnej porcji i upiec wyższe. Mnie zależało, aby było cienkie, żeby pokroić je na niewielkie ciastka. Ciasto ma jedną wadę: zbyt szybko znika :) 



błyskawiczne ciasto


Składniki:
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Gold Pack,
2 łyżki masła,
2 łyżki esencji waniliowej klik,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych orzechów włoskich BackMit,
2 jajka,
1/3 szklanki mleka,
4 łyżki oleju,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciasto upiekłam na patelni, którą mogłam wstawić do piekarnika. Jest to bardzo wygodne, ale jeśli nie macie takiej patelni, wykorzystajcie płaską, średniej wielkości blaszkę.

Na patelni stopić masło, dodać skórkę pomarańczową i 1 łyżkę esencji waniliowej. Krótko, na średnim ogniu przesmażyć do odparowania płynów. Zdjąć z ognia. Rozłożyć równomiernie skórkę na powierzchni, jeśli pieczemy na patelni. W przypadku blaszki, skórkę przełożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blaszkę (lub na wyłożoną papierem do pieczenia).
Żółtka mikserem utrzeć z cukrem, dodać 1 łyżkę esencji waniliowej, kawę, mleko i olej. Zmiksować. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami i połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i połączyć. Masę przełożyć na skórkę pomarańczową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 25-30 minut. 
Wystudzone ciasto pokroić na paski i oblać polewą czekoladową.


błyskawiczne ciasto



Ciasto wygląda niepozornie, ale w smaku jest rewelacyjne :)



błyskawiczne ciasto



Co powiecie na to ciasto z patelni? ;)


  • Disqus
  • Facebook

17

Elisabeth Brzeski pisze...

Smkowite bardzo wyglada i juz mam na nie ochote, na pewno zrobie , bo patrzac na skladniki musi byc to ciasto, przepyszne. Gosienko, napisz mi tylko ile oleju dodac, bo w skladnikach chyba zapomnialas go podac i ilosc, a w przepisie o nim wspominasz, Bede Ci bardzo wdzieczna. Dzieki za swietny przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)

Małgorzata Kijowska pisze...

Dziękuję Elu za zauważenie braku :) już poprawione :)
życzę smacznego :)

Anna Ewelina Wilczyńska pisze...

Nigdy nie słyszałam o takiej patelni. Jaką Ty masz?

Małgorzata Kijowska pisze...

Aniu, korzystam z tej patelni:
http://www.daylicooking.pl/2015/04/woowina-zapiekana-z-warzywami-na.html
Polecam jeśli planujesz zakup :)

Małgorzata Ś pisze...

Lubię takie przepisy - niejednoznaczne i zaskakujące! :)

Kobiety w sieci pisze...

Patelnia kwadratowa jest, do piekarnika się nadaje, a ponoć i na gazie można piec :)
Ciasto troszkę przypomina mi chałwę :)

Natalie pisze...

Wygląda superowo! Nigdy nie jadłam i nie robiłam krajanki :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Magda C. pisze...

Ciekawa krajanka :) Do wypróbowania!

Madlene P pisze...

Podeślij mi kawałek :) idę właśnie robić kawę :) Może napijesz się ze mną?;)

rękodzieło-art Wioleta pisze...

Mniam mniam....

Małgorzata Kijowska pisze...

o tak, zaskakujące to dobre słowo :) sama nie byłam pewna co z tego wyjdzie ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

to kiedy pieczesz? ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

zrób :) na pewno Ci zasmakuje :)

Małgorzata Kijowska pisze...

polecam :)

Małgorzata Kijowska pisze...

zrób więcej, chętnie wypiję z Tobą kawkę :) i nie tylko kawkę ;)))

Małgorzata Kijowska pisze...

:)

Barbarossa pisze...

Małgosiu i co tu powiedzieć? Pychotka!!! Buziaki. :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl