×

Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą

Kochani, wreszcie nadszedł ten wymarzony przeze mnie czas, czyli wyjazd na warsztaty do Jamie Olivera :) Jutro o tej porze będę już w Londynie :) I wiecie co? niesamowicie się cieszę :) Po powrocie na pewno na blogu pojawi się obszerna realacja. Pewnie nie jedna i nie tylko kulinarna. Tymczasem mam dla Was coś słodkiego :)

Rabarbar nigdy nie był tym, za czym przepadałam. Nigdy nie czułam tej zbiorowej fascynacji i szaleństwa rabarbarowego. Kojarzył mi się z niesmacznym kompotem i kwaśnym ciastem. Omijałam go więc szerokim łukiem. Skusiłam się, aby przełamać tę niechęć, dopiero po owsiankowych warsztatach, kiedy przygotowywaliśmy tartę z truskawkami i rabarbarem. Okazało się, że rabarbar może dobrze smakować połączony z odpowiednimi dodatkami. Kupiłam więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko :) 
Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :)



tarta z rabarbarem i melonem



Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
100 g zimnego masła,
1/3 szklanki drobnego cukru,
szczypta soli,
3 płaskie łyżki kakao,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 żółtko.

Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, żeby masło rozdrobniło się jak najbardziej. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać d reszty składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę zawijając brzegi lekko do góry. Ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny. Po tym czasie podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut.




Mus owocowy:
1 większa łodyga rabarbaru,
1 melon gala,
2-3 łyżki brązowego cukru.

Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Melona umyć, obrać ze skórki i również rozdrobnić. Wszystko razem przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na niewielkim ogniu, często mieszając. Owoce powinny rozpaść się, a woda odparować. Jeśli mus będzie zbyt rzadki, można dodać odrobinę mąki kukurydzianej.


Beza:
3 białka,
2/3 szklanki cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, cukier puder. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wylać mus, na wierzchu wyłożyć pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni i piec przez 40-50 minut, aż beza zarumieni się i zacznie lekko pękać. Dobrze jest piec z termoobiegiem. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

tarta z rabarbarem i melonem


Z jakimi owocami łączycie rabarbar?


  • Disqus
  • Facebook

22

Marzena Szkodzińska pisze...

Pysznie wygląda Małgosiu :-) zjadłabym z chęcią kawałeczek :-)

Elisabeth Brzeski pisze...

Wyglada bardzo smakowicie, chetnie bym sprobowala, wiec zrobie i wierze Ci, ze polaczenie rabarbaru z melonem gala jest udane i ma ono niesamowity smak! Kwskowatosc rabarbaru na pewno delikatnie zlagocil slodkawy smak melona, dodajac mu z kolei lekkiego kwaskowego posmaku rabarbaru, wzajemnie sie wymienily swoimi charakterystycznymi smakami, wiec musi to wyjatkowo smakowac! No i na dodatek ta wspaniala beza. To juz nie tylko pychota, to prawdziwa POEZJA i FINEZJA !!

Dzieki za swietny przepis kochana czarodziejko i jak najmilszego pobytu w Londynie Ci zycze:)

P.S. Oliver wiedzial kogo zaprosic, czarodziejke z magicznymi pomyslami na poezje i finezje w kuchnii... Ciesze sie razem z Toba z tego wyjazdu ! Pa kochana Malgosiu:):)

zjedz_mnie pisze...

Toż to rozpusta na maksa, jednak dość zachęcająca :)

Kobiety w sieci pisze...

Nigdy za rabarbarem nie przepadałam, ostatnio jednak, z bardzo słodkim ciastem , zjadłam ze smakiem :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Propozycja rabarbarowa wspaniała. Wyjazd na warsztaty , to dopiero gratka, czekam z ciekawością i odrobiną zdrowej zazdrości na relację. Miłych wrażeń .

Marta Urbańska pisze...

ja najczęściej z jabłkiem albo truskawkami, ale z melonem na pewno grzeszy smakiem :)

Magda C. pisze...

Smakowicie wygląda ta tarta! Musi być przepyszna :)

narja pisze...

Wspaniale wygląda :)

Sekrety Naszego Piękna pisze...

Pyszności :)

Andrzej W pisze...

Wygląda wspaniale :)

Stylowo i Zdrowo pisze...

Mmmm słodko. Rabarbar z jabłkami <3, a najbardziej lubię wyciskać z nich sok

Małgorzata Kijowska pisze...

będę niebawem ją piec, wiec podrzucę Ci kawałek ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

Elu, Twoje słowa podziałały jak talizman: było cudownie :)

buziaki :*

Małgorzata Kijowska pisze...

raz nie zawsze ;) czasem można zaszaleć ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

no widzisz, mamy podobnie :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)
relacje już zaczynają się pojawiać :)

Małgorzata Kijowska pisze...

powiem Ci, że przygotowując sama byłam ciekawa finalnego smaku :)

Małgorzata Kijowska pisze...

musi i jest :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dzięki :)

Małgorzata Kijowska pisze...

potwierdzam :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

:)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl