×

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi

Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie. Śniadanie z pysznym, pachnącym cudownie chlebem nadzianym kawałkami suszonych pomidorów z ziołami prowansalskimi. Ten chleb znika ze stołu w mig. Nie potrzeba do niego wielu dodatków, wystarczy dobre masło. Naprawdę :)
Od dłuższego już czasu unikam kupowanego w sklepie pieczywa, pisałam Wam o tym wielokrotnie. A kiedy sama zaczęłam je piec, to szukam nowych smaków. Suszone pomidory goszczą w mojej kuchni często, więc tym razem postanowiłam połączyć je z pysznym, delikatnym w strukturze, chlebem pszennym. Jak wyszło? Najlepiej będzie, jeśli sami upieczecie ten chleb i sprawdzicie :) Poniższe proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 20 cm.



domowe pieczywo


Składniki:
30 g świeżych drożdży,
1 czubata łyżeczka cukru,
400 g mąki pszennej,
1 czubata łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,
8-10 średnich kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
2-3 łyżki oliwy z pomidorów,
3/4 szklanki ciepłej wody
3/4 szklanki ciepłego mleka.


Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Wlać ciepłą wodę, wsypać 4-5 łyżek mąki i wymieszać. Odstawić zaczyn do podrośnięcia na około 10 minut. Do podrośniętego zaczynu wlać mleko, oliwę, dodać sól, zioła prowansalskie  i mąkę. Dobrze wyrobić dość luźne ciasto, przesypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory i delikatnie połączyć je z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Górę oprószyć mąką i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia - także i tym razem powinno podwoić swoją objętość. Przed pieczeniem ostrym nożem naciąć lekko ciasto.



domowe pieczywo

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut. Ciasto powinno lekko zrumienić się, a po wyjęciu uderzone od spodu wydawać głuchy dźwięk. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.


domowe pieczywo


pieczywo to dołączam do wspólnej akcji #glodnizmian
i zapraszam Was na stronę projektu klik


domowe pieczywo



Polecam Wam także inne chlebki:



  • Disqus
  • Facebook

12

jedzzapetytem.pl pisze...

Mhmmmm.... wyglada pysznie! Ja wlasnei na urlopie napalilam sie na zrobienie wlasnego zakwasu zytniego. Ciekawe czy mi wyjdzie ;)

Magda C. pisze...

Wygląda wspaniale ten chlebek :) Wypasiony :)

Barbarossa pisze...

Małgosiu droga, Twój chlebuś pachnie przez monitor :) Buziaki!

JoannaD pisze...

Fantastyczny!:)

Andrzej W pisze...

Zjadłbym takiego chlebka z włoską nutą :)

Małgorzata Kijowska pisze...

ja też przymierzam się do zakwasu, ale jakoś mi nie po drodze ;))) daj znać jak wyszło :)

Małgorzata Kijowska pisze...

bardzo wypasiony ;)))

Małgorzata Kijowska pisze...

teraz też to poczułam ;)))

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

Andrzeju, mamy podobne smaki :)

Anna pisze...

Wygląda tak pysznie, chrupiąco! Zrobię na pewno! :)

Katarzyna O pisze...

Mam już za sobą wypiekanie domowego chleba, ale takiego nie robiłam. Chętnie spróbuję. :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl