×

Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika

Dzisiaj kolejny chleb. Półrazowy, bo upieczony częściowo z mąki pszennej razowej. Powoli też przekonuję się do drożdży z torebki :) Do tej pory jakoś nie przekonywały mnie, ale ich użycie jest naprawdę wygodne. No i najważniejsze: można kupić ich zapas i nie bać się, że po kilku dniach będą nieświeże :) 
Pieczywo z dodatkiem ziaren jest bardzo dobrym źródłem minerałów i błonnika. O tym, że ma wspaniały smak nie muszę chyba nikogo przekonywać? :)


domowe pieczywo



Składniki
300 g mąki pszennej typ 450,
200 g mąki pszennej razowej typ 2000,
1,5 saszetki suszonych drożdży (10,5 g),
1 lekko czubata łyżeczka soli,
1 lekko czubata łyżeczka cukru,
6 łyżek płatków owsianych,
8 łyżek ziaren słonecznika,
6 łyżek siemienia lnianego,
250 ml wody,
150 ml mleka,
4 łyżki oliwy.

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać razem w misce. Wodę i mleko podgrzać lekko. Wlać do suchych składników wraz z oliwą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość luźna masa. Ciasto obsypać lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało i wyrobić krótko. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać mąką. Ja małą tortownicę (średnica 20 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, na dno którego wysypałam warstwę płatków owsianych.
Ciasto przełożyć do formy, wierzch oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto znowu powinno podwoić swoją objętość.
Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto powinno być lekko zrumienione i uderzone od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem ciasto powinno dobrze wystygnąć, najlepiej na kratce.



domowe pieczywo



  • Disqus
  • Facebook

12

Agnieszka Z pisze...

Pyszny i zdrowy :):) wspaniały chlebek :):) na pewno wypróbuję :)

Melania W pisze...

Jak smakowicie wygląda :)
Ja też powoi przekonuję się do drożdży z torebki :)

Dorka DOO pisze...

Mmmm... Jak pachnie...:D

Magda C. pisze...

Piękny chleb, domowy najlepszy :)

Anna pisze...

Chleba, tak jak i bułeczek też spróbuję, na pewno będzie pysznie :)

Małgorzata Kijowska pisze...

polecam, na pewno będzie smakował :)

Małgorzata Kijowska pisze...

są takie wygodne, że aż się nie chce kupować świeżych :)

Małgorzata Kijowska pisze...

też czujesz? ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

co domowe to zawsze lepsze, bo wiadomo co jest w środku :)

Małgorzata Kijowska pisze...

smacznego, Aniu :)

Barbarossa pisze...

Kolejny pyszny chlebuś u Ciebie...

Małgorzata Kijowska pisze...

lubię pieczywo, nie wyobrażam sobie bez niego dnia :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl