Obserwuj bloga przez email

Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce

Nieraz są takie dni, kiedy wszystko robimy w biegu. Mamy wrażenie, że czas przyspieszył, a doba skurczyła się. Jest mało czasu na przygotowanie posiłków, ale przecież coś jeść musimy. Właśnie na takie dni mam propozycję: zupa z soczewicy z dodatkiem wędzonki.  Danie smaczne, z kilku składników i, co najważniejsze, do przygotowania w krótkim czasie. O tym, że zdrowsze od czegoś z torebki nie muszę chyba przekonywać? :)






Składniki:

około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej,
150-200 g chudej wędzonki 
2 średnie pietruszki,
kawałek selera,
3 średnie marchewki,
10 cm pora,
2 łyżki oleju,
3 liście laurowe,
2/3 łyżeczki ziela angielskiego,
sól, świeżo mielony pieprz do smaku,
mały pęczek natki pietruszki.


Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Na oleju zeszklić pora, dodać warzywa i krótko przesmażyć. Soczewicę przepłukać i wsypać do warzyw. Wlać wodę i całość ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w mniejsze kawałki wędzonkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można wędzonkę podsmażyć na samym początku i dopiero na tym poddusić warzywa. Moja jednak byłą bardzo chuda, więc dlatego postanowiłam dodać ja pod koniec gotowania.
Taka zupa gotuje się błyskawicznie. Można ją śmiało przygotować "w ostatniej chwili". Jest syta, lecz nie jest tłusta. Polecam ją wielbicielom zup i dań jednogarnkowych...oraz zabieganym :)




Kiedyś już pisałam o wędlinach ZMNove. Mam okazję przypomnieć Wam je :) Moja o nich opinia nie zmieniła się: nadal polecam, bo lubię :)
    NOVE PREMIUM to propozycja dla poszukujących smaku, który idzie w parze z jakością. To odpowiedź na aktualne rynkowe trendy i preferencje coraz bardziej wymagających klientów. Tworzone z wyjątkową starannością, z wyselekcjonowanych kawałków najlepszej wieprzowiny, wzbogacone naturalnymi przyprawami, uszlachetnione dymem z drewna drzew liściastych - produkty z linii NOVE PREMIUM zachwycają głębokim smakiem i intensywnym aromatem. Najwyższa jakość wynika także z faktu, że nasze wyroby wolne są od dodatku polifosforanów, glutaminianu sodu i sztucznych barwników, a proces produkcji oparliśmy na klasycznych zasadach sztuki wędliniarskiej. Wierzymy, że szeroki wybór wędlin suszonych, parzonych, wędzonych i surowych w linii NOVE PREMIUM zadowoli nawet najbardziej wysublimowane gusta!




Jeśli lubicie zupy, to zapraszam Was również tam:


Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie składników! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam zupka pyszna. A produkty z Nove polecam, są świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nove poznałam około rok temu i mam takie samo zdanie jak Ty :)

      Usuń
  3. Mniam, lubimy takie zupy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu marzę o zjedzeniu tej pysznej zupki w Twojej obecności. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję ci dobra kobieto za ten przepis, właśnie myślałam: czego to ja jeszcze nie robiłam z soczewicy? Może jakaś zupa,a le jaka. No i mam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...