×

Budyniowa owsianka z orzechami, korzennymi ciasteczkami i truskawkami

Jakiś czas temu otrzymałam dość zagadkowego maila. Napisała do mnie pani z jednej z agencji reklamowych z pewną propozycją. Z ręką na sercu muszę przyznać, że to własnie styl maila zaintrygował mnie najbardziej i skłoniła do podjęcia rzuconej rękawicy. A raczej...owsianki ;)




Cenisz zdrowy styl życia, pełnowartościowe posiłki i lubisz tworzyć kreatywne dania?  Podejmij nasze wyzwanie! Zdrowie, uroda i bycie fit, to główne hasła naszej akcji. Kluczem do niej jest pewien „SECRET”! Chcesz go poznać i przeżyć ciekawą przygodę? Odkryj z nami „SECRET” pięknej cery, szczupłej sylwetki i wygraj nagrody! Zachęcamy do udziału - podążaj za otrzymanymi od nas wskazówkami (jest to łatwiejsze niż myślisz). J

W taki oto sposób trafiła do mnie przesyłka wraz ze szczegółowymi informacjami na temat akcji: trzeba stworzyć danie z użyciem płatków owsianych Melvit SECRET Family. Najprościej byłoby przygotować ciasteczka, kuleczki lub upiec chleb. Owsianki raczej odpadają, bo ja po prostu za nimi nie przepadam ;) Czasu było mało, ale wystarczająco :) 


Składniki na 2 porcje:
1 szklanka mleka,
1 łyżka esencji waniliowej,
1 łyżka cukru,
1 lekko czubata łyżeczka mąki pszennej
1 lekko czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mielonych (lub drobno posiekanych) orzechów,
1 łyżka masła,
8-10 łyżek płatków owsianych,
1 szklanka pokruszonych korzennych ciasteczek (można użyć ulubionych herbatników),
kilka truskawek.

2/3 mleka zagotować wraz z cukrem, esencją waniliową, orzechami i masłem. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do mleka. Gotować przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wsypać płatki owsiane i wymieszać.





Ja swój deser przygotowałam na talerzyku przy pomocy pierścienia. Można jednak podać go w szklance lub pucharku. Na dno wsypać pokruszone ciastka, na ciastka wylać owsiankę. Odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować owocami.






  • Disqus
  • Facebook

16

Kinga Łucja pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :-)

Elżbieta Dziurkowska pisze...

Podłe wstrętne kobity, gdzie nie zajrzę to wszędzie truskawki, a u mnie ich niet :( Miłego dnia Małgoś :)

Świerkowa Dolina pisze...

Pyszne i apetycznie! Mniam mniam

Marzena Szkodzińska pisze...

Świetna propozycja Małgosiu :-)

Justyna Ratajczak pisze...

Wygląda cudownie zachęcająco! mniam:)

Marta Urbańska pisze...

Gosia kusisz tą owsianką :) apetycznie podana :)

Magda C. pisze...

Bardzo fajna owsianka, w sam raz na śniadanie :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

Elu, to nie są jeszcze te pyszne truskawki z pola, niestety :(

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

Małgorzata Kijowska pisze...

do zobaczenia na owsiankowych warsztatach :)

Małgorzata Kijowska pisze...

....Tysiu, z Tobą też się tam spotkamy :)

Małgorzata Kijowska pisze...

oj tam, zaraz kuszę ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

lubię takie słodkie śniadania :)

Barbarossa pisze...

Małgosiu, wygląda bardzo smakowicie. A ja to tak: owsianka, bakalie i mleko. Taka ze mnie beznadziejna kucharka...

Małgorzata Kijowska pisze...

Basiu, nie doceniasz siebie, tyle razy pisałam Ci to

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl