×

Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym

Potyczki  Kulinarne  Blogerów 2015 czas rozpocząć! 

O zasadach konkursu organizowanego przez sklep e-gustus.pl pisałam Wam w tym poście >klik< Teraz pora przedstawić swoje konkursowe danie. Większością głosów wygrała lista zakupów, gdzie głównym składnikiem była wołowina. Przyznam się, że długo myślałam co przygotować, żeby wykorzystać jak najwięcej składników z listy. W końcu postanowiłam nie kombinować, lecz zrobić coś prostego. Może nie będzie zbyt efektowne, ale też i nie będzie udziwnione :) Tak po prostu i zwyczajnie, jak lubię :)
Zapraszam na pyszną wołowinę z patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy. 


gicz wołowa




Składniki:
gruby plaster giczy wołowej (około 400 g),
4-6 średnich ziemniaków,
około 10 cm białej części pora,
pomidorki koktajlowe,
kilka pieczarek,
3 średnie ząbki czosnku,
odrobina oleju.


Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z obu stron, a następnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu)  i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. 


gicz wołowa



Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa:

- ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem),
- połówki koktajlowych pomidorków,
- kawałki pora,
- ząbki czosnku,
- połówki pieczarek. 

Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić.
Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw.


gicz wołowa




Buraczki zasmażane:
1 kg buraków, najlepiej mniejszych,
2 łyżki masła,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki słodkiej śmietany,
2 łyżeczki mąki pszennej,
sól, cukier, ocet winny - do smaku.


Buraczki wyszorować i ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Masło stopić i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i dodać starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.




Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym




Sos koperkowy:
200 ml dobrej kwaśnej śmietany,
pęczek koperku,
sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku.


Koperek umyć i posiekać, dodać do śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut.



Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie.



gicz wołowa



Dlaczego patelnia Woll Saphir Lite?

Jest wygodna w użyciu - mogę obsmażyć mięso przed pieczeniem, a potem bez przekładania do innego naczynia wstawić je do piekarnika i zapiec.
Nie muszę używać drewnianych łopatek, żeby wymieszać coś lub przełożyć na druga stronę - mogę zrobić to metalowymi, gdyż powierzchnia nie uszkodzi się. Nie posiada żadnej delikatnej powłoki, a ewentualne zarysowania nie wpływają jakość przygotowywanych potraw.
Jest dość ciężka - podczas mieszania potrawy nie przesuwa się, więc nie ma obaw o zsunięcie z kuchenki.
Długo utrzymuje temperaturę, a co za tym idzie zużywam mniej energii na przygotowanie potraw.
Najważniejsza cecha: korzystając z tej patelni można zauważyć różnicę w jakości smażenia - potrawy smażą się, a nie przyklejają.
Patelnia posiada 25-letnią gwarancję na równość dna, co jest bardzo ważne w przypadku korzystania z kuchenek elektrycznych. Jeśli garnek lub patelnia nie przylega idealnie do płyty, wtedy nie nagrzewa się odpowiednio, a co za tym idzie gotujemy/smażymy znacznie dłużej i znacznie drożej. Mam pewność, że jeśli stanie się coś z dnem, to w ciągu 25 lat mogę patelnię reklamować.






Więcej informacji można znaleźć na stronie sklepu e-gustus.pl 
który przesłał wszystkim uczestniczkom konkursu własnie te patelnie.








Zapraszam Was do zapoznania się z potrawami przygotowanymi przez moje koleżanki, które - przypomnę - korzystały z tej samej listy zakupów oraz tej samej patelni. Zachęcam Was do głosowania na najlepszą, Waszym zdaniem, propozycję. Biorąc udział w głosowaniu możecie wygrać wspaniały lunchbox :) Szczegóły konkursu tam >klik<



Jeżeli chcesz zagłosować, możesz zrobić to na Facebooku wpisując w komentarzu nazwę typowanego bloga:


  • Disqus
  • Facebook

17

Marzena Szkodzińska pisze...

Super danie Małgosiu :-)

jedzzapetytem.pl pisze...

a ja dla buraczkow zasmazanych to pokroic bym sie dala!
p.s. no fajna ta patelnia ;)

Andrzej W pisze...

Fajna patelnia i pyszne danie :)

Melania W pisze...

Smakowicie jak zawsze. Małgosiu, nie wiem, jak zagłosować.

Małgorzata Kijowska pisze...

:) oficjalnie głosowanie wystartuje na facebooku, ale już jest link:

http://www.egustus.pl/blog/glowna/daylicooking

Małgorzata Kijowska pisze...

patelnia jest naprawdę super :)

Małgorzata Kijowska pisze...

te buraczki to moje popisowe danie :) wszyscy się nimi zajadają :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dziękuję :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Dam sie pokroić za taki kawał wołowiny z kostką wypełnioną szpikiem , toż to delicje . Ależ to danie jest smaczne. :)

Justka B pisze...

Ajajaj ale smacznie wygląda ;) życzę wygranej trzymam kciuki;)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Super danie , no i świetna patelnia. Nie znałam takiej :)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Super danie , no i świetna patelnia. Nie znałam takiej :)

Magda C. pisze...

Pyszne danie, nie widziałam takiej patelni, a fajna jest!

Małgorzata Kijowska pisze...

masz rację, takie mięsko jest przepyszne :)

Małgorzata Kijowska pisze...

dzięki, konkurencja jest silna :)

Małgorzata Kijowska pisze...

mam przyjemność korzystać z garnków i patelni tej firmy od blisko roku i naprawdę chwalę je :)

Małgorzata Kijowska pisze...

bardzo fajna, nie mogę na nią narzekać :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl