×

Pasta z grillowanych bakłażanów, z dodatkiem bazylii i oregano

Bakłażany bardzo lubię. Często jego plastry grilluję, a potem zawijam z farszem i zapiekam. Ty razem padło na pastę, która w zamyśle miała być dodatkiem do makaronu, ale została zjedzona z dodatkiem... chrupiących bułek. Polecam ją każdemu, kto lubi orzeźwiające i lekkie smaki. Eksperymentujcie z dodatkiem przypraw i ziół, nie zawiedziecie się.





Składniki:

2 średnie bakłażany,
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
1 łyżka posiekanego świeżego oregano,
50-70 ml oliwy z oliwek,
odrobina oleju do zgrillowania bakłażanów,
sól, ostra papryka - do smaku.


Bakłażana umyć, pokroić w plastry. Zgrillować na patelni przesmarowanej lekko olejem lub w piekarniku - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec krótko w temperaturze 200 stopni. Zgrillowane plastry bakłażana przestudzić i zdjąć z nich skórkę. Zmiksować blenderem wraz z oliwą. Dodać posiekane drobno zioła, sól i paprykę, dokładnie wymieszać.





Pasta smakuje ze świeżym pieczywem, bez żadnych innych dodatków. Można ją również podać z ugotowanym al dente makaronem. Ilość ziół i przypraw można modyfikować według uznania.





  • Disqus
  • Facebook

24

jedzzapetytem.pl pisze...

Taki libanski babaganusz, tylko inaczej! Pycha!

narja pisze...

Bardzo fajny przepis, wypróbuję:)

Biała Filiżanka pisze...

Bardzo smaczna pasta :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Mniam mniam i jeszcze raz mniam :-)

Madlene P pisze...

Cukinia zamiast bakłażana też by może pasowała? Co o tym sądzisz Małgosiu? Bo akurat bakłażanów aktualnie nie posiadam :)

Ava Valk pisze...

Też ją robiłam, jest wyśmienita.

Elisabeth Brzeski pisze...

To cos dla mnie, wyszukana, orinalna i wysmienita pasta!! Ta wyborna pasta do swiezych buleczek lub grzanek zdobyla moje serce od pierwszego przeczytania tytulu... Koniecznie musze to wyprobowac:) Dziekuje Ci za przepis, Malgosiu:)

Pozdrawiam serdecznie i milego popoludnia Ci zycze:)

Magda C. pisze...

Podejrzewam, że grilowany bakłażan w paście musi dawać niesamowity smak :) Chętnie bym spróbowała :)

Elżbieta Dziurkowska pisze...

Oj kotku zaszalałaś z tym mazidełkiem :)

healthymaniacs pisze...

grillowane bakłażany są przepyszne, pasta musiała smakować wspaniale!

Renula pisze...

Na pewno pyszna ;)

Justyna Ratajczak pisze...

Jakoś tak bakłażany mi nie podchodzą, może w takiej wersji?

Małgorzata Kijowska pisze...

oj bardzo pycha, Ewuniu :)

Małgorzata Kijowska pisze...

życzę smacznego :)

Małgorzata Kijowska pisze...

bardzo ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

no to na dokładkę mniam ;))))

Małgorzata Kijowska pisze...

ja chyba dzisiaj sprawdzę własnie jak z cukinią smakuje :)

Małgorzata Kijowska pisze...

kolejny raz okazuje się, że lubimy podobne smaki :)

Małgorzata Kijowska pisze...

Elu, życzę Wam smacznego :)

Małgorzata Kijowska pisze...

spróbuj :) polecam, nie zawiedziesz się :)

Małgorzata Kijowska pisze...

czasem można zaszaleć ;)))

Małgorzata Kijowska pisze...

pomysł na tę pastę przyszedł własnie dlatego, że tak lubimy grillowane bakłażany :)

Małgorzata Kijowska pisze...

na pewno ;)

Małgorzata Kijowska pisze...

spróbuj :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl